Angrepet på Syria

 • USA, Storbritannia og Frankrike har angrepet flere anlegg for kjemiske våpen i Syria.
 • Russland lover at angrepet vil få konsekvenser.
 • Det er ikke meldt om drepte i angrepet.

Viktige hendelser

 1. 14. apr 2018 14:12

  Syriske opprørsgrupper sier det vestlige angrepet i Syria er langt fra nok, og kaller det en «farse» så lenge president Bashar al-Assad fortsatt har makten

 2. 14. apr 2018 09:58

  Vladimir Putin fordømmer angrepet mot Syria, og kaller det en aggressiv handling

 3. 14. apr 2018 09:27

  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier Norge forstår bakgrunnen for nattens angrep i Syria

 4. 14. apr 2018 09:13

  Russland opplyser at det ble skutt over 100 missiler mot Syria i nattens vestlige angrep, men at et betydelig angrep ble avskåret av landets rakettforsvar

 5. 14. apr 2018 09:07

  Syriske myndigheter opplyser på sin side at de har skutt ned flere missiler

 6. 14. apr 2018 09:07

  Angrepene har ifølge USA vært rettet mot et forskningssenter for kjemiske våpen utenfor Damaskus og to anlegg utenfor byen Homs som skal ha blitt brukt til lagring av kjemiske våpen

 7. 14. apr 2018 09:05

  Angrepene startet klokka 3 natt til lørdag norsk tid

 1. Del


  En kraftig eksplosjon har rystet et område sør for Aleppo i Syria, melder eksilgruppa SOHR.
  Eksplosjonen inntraff sent lørdag kveld i et område der det befinner seg iranske og afghanske soldater, som er nære allierte av Assad-regimet.

  Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er det uvisst om eksplosjonen var resultatet av en ulykke i et våpenlager eller om det skyldtes et luftangrep.

  (©NTB)

 2. Del

  Syriske sikkerhetsstyrker erklærer full kontroll over Øst-Ghouta. Erklæringen kommer lørdag kveld etter at sikkerhetsstyrkene tidligere på dagen rykket inni Douma, småbyen utenfor Damaskus som i flere år har vært en viktig opprørsbastion.
  Assad-regimet iverksatte i februar en omfattende militæroffensiv mot enklaven.

  Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder samtidig at styrkene rykket inn etter at den siste kolonnen med syriske opprørere forlot byen.

  Douma er byen som for en uke skal ha blitt utsatt for et kjemisk angrep som vestlige land har anklaget Assad-regimet for å stå bak, men som Russland hevder er iscenesatt av Storbritannia.

  Opprørsgruppene i Øst-Ghouta, som delvis har ligget i krig med hverandre, har de siste ukene inngått avtaler og blitt busset til andre opprørskontrollerte områder nord i Syria.

  En fraksjon av opprørsgruppa Jaish al-Islam var den siste opprørsgruppen som holdt stand i Douma, men fredag ble også de busset ut.

  (©NTB)

 3. Del


  USA mener det ble brukt sarin og klorgass i det kjemiske angrepet mot Douma i Øst-Ghouta forrige helg.

  Det sier en ikke navngitt amerikansk tjenestemann lørdag.

  – Analyser av bilder fra forrige ukes angrep i Douma peker i retning av den forbudte nervegiften. Og selv om vi har mye bedre tilgjengelig informasjon om bruken av klorgass, har vi også betydelig informasjon som antyder bruk av sarin, sier tjenestemannen.

  Flere titalls sivile ble drept i det antatte kjemiske angrepet i Douma forrige lørdag.

  Vestlige land sier det med sikkerhet ble brukt kjemiske våpen i angrepet, mens Syria og Russland avviser det og sier angrepet ble iscenesatt.

  Eksperter fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) er på plass i Douma og har begynt arbeidet med å ta prøver og granske angrepet.

  (©NTB)

 4. Del

  – Det kan diskuteres hva angrepet har oppnådd og om jobben med dette er gjort. Trump klarte uansett å vise, både for allierte og fiender, at han ikke lot seg skremme av Russlands sabelrasling, skriver TV 2s utenriksjournalist Øystein Bogen.

 5. Del
   Thomas Slensvik, orlogskaptein ved Forsvarets Høgskole sier til TV 2 at Syria har fått redusert evnen til å lage og lagre kjemiske våpen, men det er nok flere steder de har kjemiske våpen. Han har nok mulighet til flere angrep. Men det handler om både evne og vilje.  Det signalet Assad har fått er at det uansett krig eller ikke, ikke er lov å bruke kjemiske våpen.
 6. Del
  NATO-sjef Jens Stoltenberg sier at alle NATO-landene støtter Syria-angrepet ledet av USA, Storbritannia og Frankrike. 

  – Jeg tror at hvis vi hadde sittet stille og godtatt bruken av kjemiske våpen, ville det ha undergravd arbeidet for å finne en politisk løsning, sa Stoltenberg på en pressekonferanse i NATO-hovedkvarteret lørdag kveld.

  Stoltenberg sa også at USA, Storbritannia og Frankrike vurderte alle andre muligheter, men at det ikke fantes noen annen måte å svare på

 7. Del
  Russland krever at FNs sikkerhetsråd fordømmer angrepet på Syria. USA svarer med at de vil angripe på nytt dersom Assad-regimet bruker kjemiske våpen igjen. Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia var klar i sin tale da han holdt sitt innlegg i FNs sikkerhetsråd lørdag. Der sa han at medlemmene av rådet senere på lørdagen måtte stemme over et russisk resolusjonsforslag, som fordømmer det koordinerte amerikansk-britisk-franske angrepet på Syria natt til lørdag.

  Nebenzia krevde også at USA og dets allierte må avstå fra nye angrep på Syria i framtiden.


 8. Del
  USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier lørdag at de er klare for nye angrep dersom Syria er "dumme nok" til å utfordre dem. Hun sier at hun snakket med president Trump i morges, og han sier at dersom syriske myndigheter bruker dødelig gift igjen - er USA klar til å fyre av. 

  – Kjemiske våpen er en trussel mot oss alle. Tiden for videre samtaler gikk ut i går, la hun til.
 9. Del
 10. twitterDel

TIPS OSS!

Tips oss på 02255 eller klikk her for å sende inn ditt tips.

Antall visninger