Galina-drapet

 • Prostituerte Galina Sandeva (28) ble brutalt drept 16 .desember 2015 i sin egen bil
 • Galina ble drept med minst 30 knivstikk
 • En 26 år gammel mann nekter straffskyld, men erkjenner de faktiske hendelsene
Hva vil du se?
Fryktet at han ble varulv etter å ha drept Galina
 • Fryktet at han ble varulv etter å ha drept Galina
 • – Drapet på Galina var trolig tilfeldig
 • Drapstiltaltes forsvarer: – Han er lei seg for det som har skjedd

Viktige hendelser

 • 28. mar 14:24

  Besøkte annen prostituert før han drepte Galina

 • 28. mar 13:57

  Avviser omfattende narkotikabruk

 • 28. mar 13:40

  Preget mor

 • 28. mar 11:18

  Fryktet han hadde blitt varulv

 • 28. mar 10:52

  TØFT FOR MOREN: Bistandsadvokat Camilla Wiermyhr sier det er vanskelig for Galinas mor og bror å sitte ansikt til ansikt med datterens drapsmann

 • 28. mar 10:27

  Tiltalte ønsker ikke å innta vitneboksen for å gi en fri forklaring

 • 28. mar 09:56

  –Fortsatt tvil om han var tilregnelig

 • 28. mar 09:38

  Politiet: Slik ble han tatt

 • 28. mar 09:29

  Hevdet at han drepte Galina i nødverge

 • 28. mar 09:01

  Den tiltalte 26-åringen har ankommet rettssalen

 • 27. mar 15:34

  Galina Sandeva (28) ble drept i desember 2015 på Tomtekaia i Bjørvika i Oslo

  • Del
   Da er retten ferdig for i dag. Onsdag fortsetter statsadvokaten gjennomgangen av avhørene som ble gjort av den nå 26 år gamle tiltalte i 2016. Følg med på TV2.no for oppsummerende artikkel om det som har skjedd i retten i dag.
  • Del
   Statsadvokat Møller går nå gjennom et lengre avhør som ble gjort av den drapstiltalte mannen i januar i fjor. I avhøret blir 26-åringen konfrontert med at han har gitt en rekke uriktige opplysninger både om hvor han har beveget seg, om hvorvidt han hadde med seg en bag og antallet knivstikk han hadde påført Sandeva. Tiltalte hevder han knivstakk henne 4-5 ganger, mens obduksjonsrapporten viste mer enn 30 stikkskader, og flere skader i Sandevas hender som er forenlige med at hun har forsvart seg mot en rekke stikk.
  • Del

   Besøkte annen prostituert før han drepte Galina.
   Politiet fant, etter å ha undersøkt tiltales mobiltelefon, ut at han hadde hatt kontakt med flere prostituerte både på tekstmelding og på telefon, dagen før han møtte Galina Sandeva. 

   Ifølge politiet kontaktet tiltalte fem prostituerte.

   Han bekreftet i avhøret som det nå leses fra at han hadde ringt og sendt meldinger for å ”sjekke tilbudet”. Ifølge politiet ble det i tekstmeldinger utvekslet adresser og diskutert pris.

    Det var kun for å sjekke priser, det var ingenting, svarte tiltalte i avhøret.

   Han har i avhør sagt at han ikke har kjøpt seksuelle tjenester før.

   Politiet har ikke kunnet slå fast at tiltalte har hatt kontakt med Galina Sandeva før de møttes kvelden han drepte henne.

   På spørsmål fra politiets etterforsker bekrefter han at det var lettere for ham å takke ja til tilbudet fra Sandeva om å bli med i bilen hennes for å kjøpe sex, siden han hadde ”sjekket litt rundt” kvelden før.

   I løpet av intervjuet erkjenner han likevel for at han besøkte en prostituert han hadde fått kontakt med, og besøkt henne i en leilighet. Kvinnen hadde til politiet bekreftet at han hadde vært på besøk.

   – Jeg gikk derfra, fordi jeg ombestemte meg. Jeg bestemte meg for å ikke gjøre det, for det er jo ulovlig, sa tiltalte i avhøret.
   Ifølge politiet fortsatte tiltalte å søke kontakt med andre prostituerte etter å ha returnert fra denne kvinnens leilighet.
   Alt dette skjedde kvelden før han drepte Galina.

  • Del
   Avviser omfattende narkotikabruk.
   Både venner og tiltaltes far har i avhør fortalt at 26-åringen i en periode har prøvd eller brukt et vidt spekter av narkotika. Både kokain, LSD, MDMA, cannabis, sopp, stesolid og blåvalium har av venner blitt nevnt. Tiltalte bekrefter i avhøret det nå refereres til at han har prøvd kokain to ganger, og at han en periode røyket marihuana. Han avviser at han skal ha sagt at han "har prøvd alt av dop" til en navngitt kvinnelig bekjent.
  • Del
   Preget mor.
   Det er tydelig tungt for Galinas mor å høre deler av det som kom frem i avhøret med den drapstiltalte. Statsadvokaten refererer nå til at tiltalte skal ha stilt seg uforstående til at han kan ha påført kvinnen  mer enn 4-5 knivstikk. Obduksjonsrapporten konkluderte med at Galina ble drept av mer enn 30 knivstikk. I avhøret står det at tiltalte lo av at politiet mente han kunne ha stukket Sandeva så mange ganger. Galinas mor gråter stille og får trøst av sin sønn, Galinas bror.
  • Del

   Fryktet han hadde blitt varulv. 
   I avhør nummer to og tre av den drapssiktede Hamar-mannen kommer temaet varulv opp for første gang.

   – I disse avhørene kommer temaet varulv opp. Han sier at han frykter at han kan ha blitt varulv etter det som skjedde.

   Tidligere er det kjent at en nær venn av den drapstiltalte hadde snakket om det å bli varulv og at man  må drepe for å bli varulv.

   – Det var to stykker på jobben som hadde sagt at man ble varulv dersom man drepte noen. De sa det hadde skjedd dem, og nå i etterkant tror jeg at det kan skje, forklarte tiltalte i politiavhøret.

   – Jeg føler at jeg har blitt annerledes i kroppen. Det knekker litt og jeg har vondt i bena, forklarte han videre.

   I avhøret får han spørsmål om når tankene om at han kunne ha blitt varulv kom.

   – Jeg tenkte først at det bare var tull og tenkte ikke noe mer på det før hendelsen, fordi jeg har blitt så rar i kroppen. Jeg kjente at jeg var blitt raskere og sterkere, og var redd for hva som kunne komme til å skje, sa tiltalte i avhøret.

   – I de samme avhørene blir tiltalte spurt om sin befatning med narkotika.
   Han sier da at han ikke har brukt annet enn alkohol og marihuana, men at han hadde sluttet med marihuana. Han sier også at han har brukt kokain en gang. 

   Hans forklaring om sitt forhold til narkotika har ifølge statsadvokaten senere blitt tilbakevist gjennom politietterforskning.

   Den tiltalte forklarte at han ikke hadde hatt noe med prostituerte tidligere, men også dette viser seg å være feil. 26-åringen hadde hatt kontakt med flere prosituterte i tiden før drapet på Galina Sandeva. 

   Det er for øvrig uklart i hvilken grad han hadde betalt for sex tidligere.

  • Del
   Tiltalte ønsker ikke å innta vitneboksen for å gi en fri forklaring.
   – Jeg har forklart meg i avhørene, sier tiltalte.
   Dommeren påpeker at dommerne ikke har tilgang til avhørene og oppfordrer ham til å svare på spørsmålene han får. Tiltalte velger nå å svare på spørsmål, sittende på sin plass sammen med sin forsvarer. Han inntar ikke vitneboksen.
   – Hvordan kom du i kontakt med henne?
   – Jeg var ferdig på jobb og hun vinket på meg fra bilen sin. Jeg ble fristet til å prøve og vi avtalte 500 kroner for samleie.
   – Vi kjørte til Tomtekaia, forteller han.
   Han gjentar nå at avdøde krevde mer penger, og hevder hun skrek og slo mot ham i bilen. 
   – Jeg forsøker å komme meg ut av bilen, men bildøren var låst. Hun trekker seg tilbake i bilen, og jeg trodde hun kanskje hadde våpen i bilen, så jeg får panikk og svarer med det som skjedde, da.
   – Det jeg husker er at jeg hadde kniven i en bag i bilen.
   – Husker du det som skjedde i bilen?
   – Jeg svarer med å stikke henne 4-5 ganger og hun faller ut på venstre side av bilen. Jeg oppfatter henne som død. Jeg tar med meg kniven og mobilen hennes.

   Han forteller at han er hjemme noen timer, og at han har panikk og paranoia. Han hevder han gikk ned igjen til bilen for å hente et teppe som lå i bilen.

   –Jeg turte ikke å si dette til noen. Jeg var på jobb en dag og så dro jeg til Hamar på juleferie, forklarer tiltalte.

  • Del
   – Fortsatt tvil om han var tilregnelig.
   Nå er det 26-åringens forsvarer Joar Berg Henjum som holder sin innledning. Han sier denne saken ikke handler om hvem som har skyld for drapet. 

   – Det er heller ikke noen tvil om at det dreier seg om et drapsforsett, sier Berg Henjum.

   – Det er sentralt å vurdere om drapet var planlagt og gjort med overlegg. Mye tyder på at det er en form for planlegging, men spørsmålet er om det er nok til at det var et overlagt drap.


   Forsvareren sier han er usikker på om påstanden om nødverge vil bli sentralt i hans forsvar.
   – Nødverge er en rettslig vurdering, og jeg vil nok se bevisførselen før vi tar stilling til det. Klienten er enig i dette. Det sentrale for ham er at han opplever at han blir redd og at han derfor bruker kniven. Om det er nødverge er en vurdering av hele handlingen, ikke bare det som emosjonelt utløser det.


    Det som er interessant for meg som forvarer er om han var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Dersom han var psykotisk i strafferettslig forstand, så kan han ikke straffes for drapet. 

   Sakkyndige har tidligere vurdert at tiltalte ikke var utilregnelig da han utførte drapet.
   – Slik jeg kjenner ham, er det riktig av meg å råde ham til å ikke erkjenne straffskyld. Jeg mener det fortsatt er tvil om tilregnelighetsspørsmålet.

  • Del
   Politiet: Slik ble han tatt. 
   Statsadvokaten forklarer at mobilspor førte politiet til den tiltalte 26-åringen. Siden mobiltelefonen til Galina ikke ble funnet på åstedet, ble det satt i gang en omfattende jobb for å finne trafikkdata knyttet til telefonen.

   Gjennom analyse av trafikkdata ble det kjent at Sandeva hadde ringt politiets nødtelefon, dagen før hun ble funnet drept. Det politiet trolig oppfattet som en lomme-oppringing, skjedde klokken 21.31.

    Politiet avdekket så at Sandevas telefon hadde siste innslag på basestasjonen Ila/Akersbakken klokken 23.49. Den hadde altså beveget seg fra Bispekaia til dette området denne kvelden, forklarer statsadvokaten.


   Etter ytterligere undersøkelser fant politiet ut at tiltaltes telefon hadde beveget seg parallelt med Sandevas telefon denne kvelden. Det ble også innhentet overvåkningsbilder som fanget opp tiltalte både før og etter drapet. 
   Da tiltalte ble pågrepet bekreftet han at han hadde tatt telefonen med seg etter drapet.
  • Del
   Hevdet at han drepte Galina i nødverge.
   Schløsser Møller går nå gjennom den drapstiltaltes første forklaring til politiet:
   Da den drapstiltalte mannen ble pågrepet 4. januar 2016 erkjente han umiddelbart at han hadde begått drapet, men han hevdet at drapet skjedde i selvforsvar.
     
   I avhøret forklarte han at han traff Sandeva ved en tilfeldighet da han var på vei hjem fra jobb. De avtalte å ha sex mot en betaling på 500 kroner og kjørte til Bispekaia i hennes bil. I avhøret hevdet at Sandeva krevde mer penger enn de hadde avtalt og at hun ble sint og angrep ham.

   Han forklarte i avhøret at han ikke kom seg ut av bilen, fikk panikk og stakk henne gjentatte ganger. Kniven sa han at han hadde kjøpt i julegave til sin far og at han hadde den med seg i en veske.

   Tiltalte forklarte i avhøret at Sandeva var død og ramlet ut av bilen da han fikk åpnet bildøren. Han sa i avhøret at det var han som løftet henne inn igjen i bilen og la henne mellom fører- og passasjersetet. Slik ble Galina funnet dagen etter.

   I de neste avhørene har tiltalte endret deler av forklaringen, men holdt også i avhør nummer to og avhør nummer tre fast på at han hadde handlet i nødverge.

  TIPS OSS!

  Tips oss på 02255 eller klikk her for å sende inn ditt tips.

  Antall visninger