Hendelsen på Kongsberg:

 • Fire kvinner og én mann ble drept Kongsberg sentrum 13. oktober.
 • En mann (37) er pågrepet og erkjenner de faktiske forhold.
 • Det er besluttet midlertidig bevæpning av politiet i Norge etter hendelsen.
 1. Del
  Tilsynssak etter Kongsberg-drapene vil ta et halvt år

  Statsforvalteren i Oslo og Viken håper å være ferdig med tilsynssaken knyttet til helsehjelpen drapssiktede Espen Andersen Bråthen har fått, innen seks måneder.

  Forvalterens helseavdeling har varslet Kongsberg kommune og Vestre Viken helseforetak om at det blir åpnet tilsynssak etter drapene på Kongsberg.

  – Vi ber i første omgang om informasjon om den siktedes kontakt med helsevesenet fra januar 2018 og fram til i dag, skriver Statsforvalteren i en pressemelding.

  I første omgang bes det om informasjon fra de to etatene, med svarfrist 8. november.

  (NTB)

 2. Del
  Bistandsadvokat: Ofrenes familier er i sorg

  De etterlatte etter de fem drapene på Kongsberg har det tungt, sier familienes bistandsadvokat.

  – De er i sorg og har det tungt og vanskelig, sier advokat Astrid Røkeberg til NTB.

  De siste dagene har hun vært koordinerende bistandsadvokat for de pårørende etter de fem som ble drept på Kongsberg onsdag kveld.

  Det vil bli oppnevnt flere bistandsadvokater for de ulike familiene i løpet av de neste dagene.

  Politiet vil lørdag ettermiddag offentliggjøre navnene på de fem som ble drept. De drepte er fire kvinner og én mann, alle i alderen 50 til 70 år, har politiet tidligere opplyst.

  (NTB)

 3. Del
  Kjerkol: Helsetjenesten ikke god nok til å fange opp syke som kan være farlige

  Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at helsetjenestene ikke er gode nok til å håndtere syke som kan være farlige. Hun mener dialogen med politiet må ses på.

  Politiet mener mistanken om at det var psykiatri som lå bak massedrapet på Kongsberg er styrket.

  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) varslet i 2018 helsevesenet om at mannen var farlig, og sier det må ettergås hvordan det ble fulgt opp.

  – Vi har på mer selvstendig grunnlag grunn til å se på de alvorlige syke, som kan være farlige for sine omgivelser. Der er ikke helsetjenesten god nok i dag, det er dokumentert gjennom andre saker og annen dokumentasjon, sier Kjerkol i NRKs Dagsnytt 18.

  Hun legger til at hun har tatt opp med justisministeren hvordan samarbeidet mellom politi og helsevesenet er.

  (NTB)
 4. Del
  Kronprinsparet besøker Kongsberg søndag
  Kronprinsen Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøker søndag Kongsberg, der de skal delta på en minnegudstjeneste etter angrepet onsdag.

  Kongehuset opplyser i sin offisielle kalender at kronprinsen og kronprinsessen skal delta på en minnegudstjeneste i Kongsberg kirke søndag klokken 11.

  Kirken opplyser at sogneprest Reidar Aasbø leder gudstjenesten. Biskop Jan Otto Myrseth, prost Roar Tønnessen og kirkens kantorer med lokale krefter og musikere skal også bidra.

  Etter gudstjenesten vil det være kirkekaffe i rådhusets kantine. Dette arrangementet blir lukket av hensyn til de berørte.

  Fem mennesker ble drept og tre skadd i angrepet onsdag. Espen Andersen Bråthen (37) fra Kongsberg er pågrepet og har erkjent handlingene.

 5. Del

  PST varslet om fare for «lavskala angrep» fra Kongsberg-siktede i 2018

  PST varslet i 2018 helsevesenet om at det var fare for at mannen som drepte fem personer på Kongsberg, kunne begå et lavskala angrep.

  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter til VG at de i 2018 gjorde en vurdering av at det var fare for at Espen Andersen Bråthen gikk til angrep. Ifølge PST-vurderingen kunne han utføre et «lavskala angrep med enkle virkemidler i Norge».

  PST bekreftet fredag at de fikk første varsel om mannen i 2015. Etter en video mannen la ut i 2017 der han kom med det som framsto som en trussel, og viste til at han var blitt muslim, fikk PST flere varsler om mannen.

  I 2018 sendte politiet en varsel til helsevesenet om fare for at han kunne begå et lavskala angrep.

  – Vår vurdering i 2018 var at det var lite sannsynlig at han ville utføre en politisk motivert voldshandling i Norge. Men vi så på bakgrunn av hans psykiske helse og lave terskel for å utføre vold, at det kunne være en mulighet for at han kunne utføre et lavskala angrep med enkle virkemidler i Norge, sier sjef for seksjon for kontraterror Arne Christian Haugstøyl i PST til avisa.

 6. Del
  Mehl: Sterkt å komme til Kongsberg

  Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier det er sterkt å komme til Kongsberg, to dager etter angrepet som tok livet av fem personer.

  Den ferske justisministeren ankom Kongsberg sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bare én dag etter at de to gikk inn i regjering.

  – Det er sterkt med tanke på det som har skjedd. Det er et besøk som er preget av stort alvor. Jeg er veldig glad for at vi fikk muligheten til å ta turen hit og snakke med de som er berørt, sier Mehl.

  Støre og Mehl skal først ha et møte med Kongsbergs ordfører, Kari Anne Sand (Sp), som ønsket de to velkommen og takket for at de kom. Støre sier de vil ta en tur rundt og se seg om i byen etter møtet.

  (©NTB)

 7. Del

  Politiet og PST skal evalueres etter Kongsberg-drapene

  Politidirektoratet skal evaluere politiets håndtering av Kongsberg-angrepet. Både det som skjedde under hendelsen og i forkant skal evalueres.

  Beslutningen er tatt i samråd med PST og Politidirektoratet, sier politidirektør Benedicte Bjørnland og PST-sjef Hans Sverre Sjøvold i en uttalelse. Politiet i Sørøst har selv bedt om en evaluering.

  Politiets oppgaveløsningen da fem personer ble drept og håndteringen av tipsene som kom inn om gjerningsmannen i forkant, samt informasjonsflyten mellom politiet og PST skal evalueres.

  – Selve innretningen på gjennomgangen, vil vi måtte komme tilbake til i løpet av en til to ukers tid, sier Bjørnland og Sjøvold.

  – Gitt alvoret i saken, er det svært viktig at læringspunkt og eventuelle svakheter og feil identifiseres raskt for å kunne iverksette tiltak umiddelbart. Ved å evaluere sammen tror vi at læringseffekten vil bli enda større, sier de.

  Spesialenheten for politisaker er også varslet og skal på selvstendig grunnlag vurdere etterforskning av politiet.

  Det er kjent at politiet har mottatt bekymringsmeldinger om Espen Andersen Bråthen, som er pågrepet og har erkjent å ha drept fem og skadet tre på Kongsberg, knyttet til radikalisering. Politiet og PST har også vært klar over hans psykiske historikk.

  Under selve hendelsen ble det først en konfrontasjon mellom gjerningsmannen og politiet, før han kom seg unna. Trolig ble alle de fem ofrene drept etter dette første møtet med politiet.

 8. Del
  Krever fire uker varetekt
  Ifølge Aftenposten har politiet bedt om fire ukers varetektsfengsling for Espen Andersen Bråthen.
 9. Del
  Den svenske kongefamilien kondolerer etter Kongsberg-angrepet

  Det svenske kongehuset kondolerer til kong Harald og det norske folk etter angrepet på Kongsberg onsdag.

  Kongehuset har sendt et kondolansebrev til kong Harald, opplyser det svenske kongehuset på sine nettsider.

  – Dronningen og jeg vil utdype vår dypeste medfølelse i anledning det forferdelige angrepet i Kongsberg. Våre tanker er med de rammede familiene og det norske folket, heter det i brevet, signert Sveriges kong Carl Gustaf.

  (©NTB)

 10. Del
  Teater får avbestillinger på forestilling etter Kongsberg-drapene

  Minst 30 publikummere har avbestilt billetten til familieforestillingen «Yggdrasil» i Storvika i Stjørdal etter de tragiske hendelsene på Kongsberg onsdag.

  I forestillingen skyter hovedfiguren Aretha blant annet med pil og bue, skriver NRK.

  – Vi har fått flere henvendelser i dag fra folk, som følge av den tragiske hendelsen på Kongsberg. Noen har rett og slett ønsket å avbestille billettene sine, sier regissør Thorunn Wikdahl.

  Spelet foregår hele uka, og arrangørene satte opp en forestilling også torsdag kveld.

  – Vi har konkludert med at denne karakteren er fra norrøn mytologi. Det er en kjent karakter i norsk historiefortelling og hun er en jaktgudinne. Vi bruker ikke bueskyting rettet mot folk eller skuespillere, sier hun.

  Tidligere torsdag ble det kjent at Nordisk Film utsetter premieren på den danske filmen «Vildmænd,» som handler om en dansk familiefar som jakter med pil og bue i de norske fjellene.

  (©NTB)

TIPS OSS!

Tips oss på 02255 eller klikk her for å sende inn ditt tips.

Antall visninger