Koronaviruset

 • Følg vår løpende dekning av pandemien
 • Bli oppdatert på siste nytt
 • Se våre siste saker om korona-situasjonen

Koronaviruset

Emma (20) sliter fortsatt med symptomer fem måneder etter koronasykdommen
Hva vil du se?
Emma (20) sliter fortsatt med symptomer fem måneder etter koronasykdommen
 • Emma (20) sliter fortsatt med symptomer fem måneder etter koronasykdommen
 • Innreiseforbudet spolerte bryllupsplanene – fant kreativ løsning
 • Dette koronatiltaket angrer Erna Solberg mest på
 1. Profilbilde
  tv200:18
  Del

  763 nye koronasmittede registrert siste døgn, 209 i Oslo

  Det siste døgnet er det registrert 763 koronasmittede i Norge. Det er 538 færre enn samme dag i forrige uke.

  Det er registrert 209 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 217 færre enn samme dag forrige uke, og 85 færre enn torsdag. De siste to ukene har det i hovedstaden i snitt blitt registrert 378 smittede per dag.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 935 koronasmittede per dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1.371, så trenden er synkende.

  Fredag var 107 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var ti flere enn dagen før.

  33 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 19 på respirator. Det er like mange på intensiv og én færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  (©NTB)

 2. Profilbilde
  TV2.no17. sep 23:02
  Del
  Anbefaler booster-dose til personer over 65 
  En ekspertkomité i USA vil ikke gå inn for å gi påfyll med Pfizer-vaksinen til alle over 16. Komiteen gir faglige råd til USAs legemiddeltilsyn FDA.
  Mange av ekspertene som stemte nei, er bekymret for komplikasjoner i form av betennelse i hjertemuskulaturen blant yngre menn. I tillegg mente viste de til at det er manglende data om effekten av påfyllingsdoser. 
  Komiteen fikk imidlertid flertall for å tilby påfyllingsdoser til eldre aldersgrupper og risikogrupper.
   
 3. Profilbilde
  TV2.no17. sep 22:31
  Del

  Sier nei til påfyllingsdose til alle over 16

  En ekspertkomité i USA vil ikke gå inn for å gi påfyll med Pfizer-vaksinen til alle over 16.

  Komiteen gir faglige råd til USAs legemiddeltilsyn FDA.

  Mange av ekspertene som stemte nei, er bekymret for komplikasjoner i form av betennelse i hjertemuskulaturen blant yngre menn.

  De er imidlertid åpne for å anbefale påfyllingsdoser til eldre aldersgrupper, hvis det blir et spørsmål.

  (©NTB)

 4. Profilbilde
  TV2.no17. sep 21:54
  Del

  Studie: Moderna-vaksinen gir bedre langtidseffekt enn Pfizer-vaksinen

  En studie fra det amerikanske smittevernbyrået CDC viser at Moderna-vaksinen gir bedre langtidsbeskyttelse mot sykehusinnleggelse enn Pfizer-vaksinen.

  3.689 personer som var innlagt med koronaviruset mellom 11. mars og 15. august i år, ble vurdert i studien.

  Gjennom perioden viste Modernas koronavaksine en effektivitet mot innleggelse på 93 prosent, Pfizer-Biontechs vaksine var 88 prosent effektiv, mens Johnson & Johnsons vaksine var 68 prosent effektiv.

  Pfizer-vaksinen skilte seg særlig fra Moderna-vaksinen ved at effektiviteten ble tydelig svekket etter 120 dager. Mens den var 91 prosent effektiv mellom dag 14 og dag 120, var den kun 77 prosent effektiv etter dag 120. For Modernas vaksine var tilsvarende tall 93 og 92 prosent.

  (©NTB)

 5. Profilbilde
  TV2.no17. sep 20:14
  Del

  Klinikkleder: Pandemien er ikke over

  Oslo universitetssykehus låner hjerte- og lungemaskin fra Helse Bergen for å håndtere kritisk koronasyke pasienter.

  – Sykehuset driver tungt og det gjør det ikke bedre for oss når noen utenfor sier at dette er over. Det er ikke vår virkelighet på intensiven. Dette er ikke over, sier Øyvind Skraastad, leder av Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus til VG.

  24 koronasyke pasienter er innlagt ved sykehuset. Tolv av dem ligger på intensivavdelingene, og ti av dem får respiratorbehandling.

  Fire pasienter ligger på hjerte- og lungemaskin, og dermed er alle sykehusets maskiner i bruk. Beredskapsmaskiner må brukes blant annet til hjertekirurgi. Derfor har sykehuset lånt maskiner fra Bergen.

  For å betjene hjerte- og lungemaskiner kreves det særskilt kompetanse. Pasientene tåler ikke at disse maskinene stanser. De er kritisk syke, og behandlingen krever mange sykepleiere.

  – Vi låner nå intensivsykepleiere fra andre deler av sykehuset, blant annet fra toraksintensiv der hjertepasienter opereres, sier Skraastad.

  De alvorlig syke covidpasientene som behandles på sykehuset nå, er ikke vaksinert. Sykehuset har til sammen 60 intensivpasienter.

  (©NTB)

 6. Profilbilde
  TV2.no17. sep 19:12
  Del

  Kan bli et nytt våpen i kampen mot koronaviruset

  Vaksine som tas som nesespray, kan bli et nytt våpen i kampen mot koronaviruset. Åtte varianter er under utprøving, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

  Viruset finner ofte veien inn i kroppen gjennom nesen, og derfor er det interesse for å teste nesespray-vaksiner.

  Nesesprayen som har kommet lengst i utviklingen, er laget i samarbeid mellom det kinesiske Xiamen-universitetet, Universitetet i Hongkong og Beijing Wantai Biological Pharmacy. Fase to i utprøvingen av denne vaksinen er nå ferdig.

  – Når viruset infiserer noen, kommer det som regel inn gjennom nesen. Tanken er å lukke den døren, sier forsker Nathalie Mielcarek, som jobber ved Lille Pasteur Institute med en tilsvarende vaksine mot kikhoste.

  (©NTB)

 7. Profilbilde
  TV2.no17. sep 18:31
  Del

  Høyeste antall koronadødsfall på sju måneder

  Torsdag ble det registrert 3.393 koronarelaterte dødsfall i USA, ifølge Johns Hopkins-universitetet. Tallet er det høyeste siden 5. februar.

  Dermed har det totale antallet koronadødsfall i USA steget til 670.027, ifølge universitetets tall.

  Snittet de siste sju dagene er på 1.969 dødsfall, opp fra 1.580 tilfeller i forrige sjudagersperiode, ifølge tall fra New York Times. På det laveste i juni var sjudagerssnittet under 200.

  Det ble registrert 16.938 nye smittetilfeller torsdag. Dermed har USA registrert 41.788.118 koronatilfeller gjennom pandemien.

  Torsdag var 95.482 koronapasienter innlagt på amerikanske sykehus.

  (©NTB)

 8. Profilbilde
  TV2.no17. sep 18:03
  Del

  Anbefaler økt beredskap i to år

  Koronaberedskapen bør opprettholdes i opptil to år etter at vi er tilbake til en normal hverdag, mener FHI og Helsedirektoratet.

  – Etter at landet er tilbake i normal hverdag, bør man i ett år eller to ha økt årvåkenhet og god beredskap mens man får erfaring med hvordan viruset oppfører seg i en befolkning med utbredt immunitet, skriver Folkehelseinstituttet i sitt faglige grunnlag til Helse- og omsorgsdepartementet.

  Helsedirektoratet skriver at de er enige i FHIs vurdering.

  – Som FHI også påpeker, kan det bli aktuelt å senere endre beredskapen og overvåkingen i tråd med utviklingen i pandemien, skriver Helsedirektoratet.

  Kommunene er anbefalt å legge inn bestillinger på smittevernutstyr som fortløpende dekker minst åtte måneders estimert behov.

  Tilgangen på smittevernutstyr er betydelig bedre enn den var i starten av pandemien, og mangelen som oppsto, skyldtes mangel på konteinere og plutselige stenging av viktige havner i Kina og andre land i Asia. Det har medført en stor uforutsigbarhet for når leveranser av smittevernutstyr til Norge faktisk kan skje, ifølge Helsedirektoratet.

  – Dette kan medføre en opplevd mangelsituasjon, og denne situasjonen vil vedvare til langt inn i 2022, skriver de.

  Norge har et beredskapslager av smittevernutstyr som kan tas i bruk dersom det oppstår mangel.

  (©NTB)

 9. Profilbilde
  TV2.no17. sep 16:35
  Del
  Ikke påvist sikker sammenheng mellom koronavaksinene og blodpropp

  Det er så langt ikke påvist noen sikker sammenheng mellom koronavaksinene Comirnaty (BioNTech/Pfizer) og Spikevax (Moderna) og risiko for «vanlig» blodpropp. Det skriver Legemiddelverket i en pressemelding.

  Etter at nærmere 7, 5 millioner doser er satt har Legemiddelverket mottatt 32 324 meldinger om mistenkte bivirkninger. Av disse er 17 407 meldinger behandlet. 2 786 er klassifisert som alvorlige og 14 621 er klassifisert som lite alvorlige.

  – En stor andel av den voksne befolkningen er nå vaksinert. Siden blodpropp er en relativt vanlig tilstand, vil det også oppstå blodpropp i tiden etter vaksinasjon uten at det har sammenheng med vaksinen, sier Sigurd Hortemo, overlege ved Legemiddelverket.
  I noen studier, men ikke alle, er det rapportert om flere tilfeller av blodpropp hos de som har fått vaksine. Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) følger derfor dette nøye.
  Det er kun etter vaksinering med koronavaksinene fra AstraZeneca (Vaxzevria) og Janssen at det er vist en sammenheng med de sjeldne og alvorlige tilfeller med blodpropp med lavt antall blodplater og blødninger (VITT/TTS). Disse vaksinene tilbys ikke i koronavaksinasjonsprogrammet. 
 10. Profilbilde
  TV2.no17. sep 15:10
  Del

  Bergen går over til nasjonale koronatiltak

  Byrådet har besluttet å avvikle lokale anbefalinger som gikk lengre enn de nasjonale reglene. Det skriver kommunen i en pressemelding fredag. Beslutningen får umiddelbar virkning. 

  – Jeg vil takke bergenserne for nok en gang å ha stilt opp slik at vi sammen har klart å slå tilbake også denne smittebølgen. Vi har hatt lavere smittetall en stund nå, og smitten i Bergen er ikke høyere enn landsgjennomsnittet. Når stadig flere er vaksinert og vi igjen har tilstrekkelig kapasitet i TISK, er det ikke lenger nødvendig å ha strengere anbefalinger i Bergen enn i resten av landet, sier byrådsleder Roger Valhammer.  

  Dette innebærer også at universiteter og høyskoler ikke har egne lokale anbefalinger, men at det også der er nasjonale retningslinjer som gjelder. 

  –  Byrådet har i dag fått en anbefaling av smittevernoverlegen om å avvikle de lokale anbefalingene. Vi har vurdert at det ikke er forholdsmessig å ha strengere anbefalinger i Bergen nå. Men det er viktig at innbyggerne fortsetter å følge de nasjonale anbefalingene slik at vi ikke får en ny oppblomstring av smitte, sier helsebyråd Beate Husa.

  Byrådet har tidligere vedtatt en videreføring av ordningen med at tidsrommet for utendørs skjenking av alkohol harmoniseres med innendørs skjenking frem til og med 30. september. Denne ordningen opprettholdes til denne datoen. 

TIPS OSS!

Tips oss på 02255 eller klikk her for å sende inn ditt tips.