Opptøyene i Washington

 • Like før Senatet skulle godkjenne Biden som president, stormet hundrevis av Trump-tilhengere Kongressen.
 • Fem personer er bekreftet døde etter opptøyene, blant dem en politimann.
 • Så langt er 40 personer siktet etter opptøyene, og mer enn 50 politifolk ble skadet.
Hva vil du se?
Dette skjer i dagene som kommer
 • Dette skjer i dagene som kommer
 • Slik kan Trump felles
 • Trump bryter tausheten
 • Joe Biden om opptøyene i Washington D.C.
 1. Del
  Biden opphever forbudet mot transpersoner i det militære

  President Joe Biden opphever forbudet som Donald Trump innførte mot transpersoner i USAs væpnede styrker.

  I en kunngjøring fra Det hvite hus heter det at transpersoner ikke lenger vil utsettes for muligheten for å bli dimittert på bakgrunn av sin seksuelle identitet.

  Allerede i sitt første år som president kunngjorde Trump et forbud mot at transpersoner kunne tjene i det militære.

  Opphevelsen av forbudet støttes av USAs nye forsvarsminister, tidligere general Lloyd Austin.

  (©NTB)

 2. Del
  Utsetter riksrettssak mot Trump 
  Senatet har besluttet å utsette riksrettssaken mot Trump i to uker, dette melder New York Times. 

  Riksrettssaken i Senatet mot Donald Trump starter i andre uken i februar, opplyser flertallsleder Chuck Schumer.I praksis innebærer tidsskjemaet en utsettelse på to uker.

  Tiden gjør det mulig for senatorene å gjennomføre sitt ordinære program i mellomtiden, inkludert avstemning for å bekrefte president Joe Bidens statsrådsnominasjoner, samt en mulig behandling av en massiv koronahjelpepakke.

  Schumers bekreftelse kom etter å ha oppnådd enighet med republikanerne i Senatet, som ønsket å utsette riksrettssaken for å gi Trump mer tid på å organisere advokatteamet og forberede sitt forsvar.

  Trump blir den første tidligere presidenten i USA som stilles for riksrett etter å ha forlatt embetet.

  Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, bekreftet fredag at tiltalen vil bli oversendt Senatet mandag, slik at aktoratets sak kan bli lagt fram tirsdag, men åpningsargumentene blir ikke holdt før mandag 8. februar.

  – Vi ønsker å legge dette grusomme kapittelet i vårt lands historie bak oss. Men helbredelse og fellesskap vil kun bli mulig hvis det finnes sannhet og ansvarlighet. Og det er det denne rettssaken vil gi oss, sa Schumer fredag kveld.

  (NTB / TV 2)

 3. Del
  Biden beholder FBI-sjefen

  USAs president Joe Biden beholder Chris Wray som FBI-sjef, opplyser Det hvite hus. Wray ble utnevnt av Bidens forgjenger Donald Trump.

  – President Biden har til hensikt å beholde FBI-sjef Wray og har tillit til jobben som Wray gjør, uttaler Det hvite hus' pressetalskvinne Jen Psaki.

  FBI-sjefer velges for ti år av gangen. Et unntak var da Trump sparket James Comey i 2017. Comey var FBI-sjef i fire år.

  Wray ble utnevnt i 2017 og har fortsatt seks år igjen av perioden.

  Den demokratiske kongressrepresentanten Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus, er glad for at Biden beholder Wray.

  – Christopher Wray ble FBI-sjef på et tidspunkt med store omveltninger i FBI og landet, og han har tjenestegjort med stor profesjonalitet og integritet, sier Schiff.

  (©NTB)

 4. Del
  Opptøyer i Portland etter at Biden ble innsatt
  Ifølge flere medier, blant annet The New York Times var det natt til torsdag norsk tid rundt 200 demonstranter som hadde tatt til gatene for å vise sin misnøye med den nye presidenten i Portland.
  Sortkledde personer knuste vinduer og gjorde hærverk på Demokratenes hovedkvarter i byen. Ifølge avisen sa gruppen av folk at de var en blanding av anarkister, anti-fascister og radikale rettferdighetsforkjempere. 
  – Vi vil ikke ha Biden som president. Vi vil ha hevn for drapene gjennomført av politibetjenter, siterer avisen noen av de som hadde møtt opp på.
 5. Del
 6. Del

  Mexico gleder seg over Bidens innvandringsreformer

  Den mexicanske regjeringen roser USAs president Joe Bidens avgjørelse om å stanse bygging av grensemuren mot Mexico og hans andre innvandringsreformer.

  – Mexico gleder seg over slutten på byggingen av muren, innvandringsinitiativet til fordel for DACA og veien til dobbelt statsborgerskap, skriver utenriksminister Marcelo Ebrard på Twitter.

  Han viser til DACA-programmet, som gir oppholdstillatelse til hundretusener av unge som kom til USA som barn. De vil nå også få en vei til amerikansk statsborgerskap.

  Donald Trump forsøkte å skrote programmet da han var president, men ble stanset i rettsvesenet

 7. Del
 8. Del
 9. Del

  NSA-sjef Haines første av Bidens folk som godkjennes

  Avril Haines, som er president Joe Bidens etterretningssjef, er den første av hans statsråder som er godkjent av Senatet.

  Haines, som tidligere har arbeidet i CIA, blir sjef for National Security Agency, som samordner alle USAs etterretningstjenester, inkludert CIA.

  Biden og Senatet startet arbeidet med å godkjenne de nye statsrådene og andre sjefer kort etter at Biden var innsatt som president onsdag (NTB).

 10. twitterDel
Antall visninger