Opptøyene i Washington

 • Like før Senatet skulle godkjenne Biden som president, stormet hundrevis av Trump-tilhengere Kongressen.
 • Fem personer er bekreftet døde etter opptøyene, blant dem en politimann.
 • Så langt er 40 personer siktet etter opptøyene, og mer enn 50 politifolk ble skadet.
Hva vil du se?
Dette skjer i dagene som kommer
 • Dette skjer i dagene som kommer
 • Slik kan Trump felles
 • Trump bryter tausheten
 • Joe Biden om opptøyene i Washington D.C.
 1. Del
  Rudy Giuliani ute av Trumps forsvarsteam
  New York Times skriver mandag at advokat Rudy Giuliani ikke skal være en del av Donald Trumps forsvarsteam under den andre riksrettssaken mot den avtroppende presidenten. Avisen siterer en kilde som skal være tett på Trump.
  Giuliani har tidligere sagt at han skulle være en del av forsvarsteamet, men sier nå til ABC News at han ikke skal være involvert. Den kontroversielle advokaten påpeker at han kan være et vitne i saken, ettersom han var til stede og holdt en tale for Trump-tilhengerne den 6. januar, som senere stormet Kongressen.
  Advokat og tidligere borgermester i New York City, Rudy Giuliani. Foto: Jim Watson / AFP
 2. Del

  Twitter-kontoen til QAnon-tilhenger i Kongressen sperret

  Twitter har sperret kontoen til republikaneren og QAnon-tilhengeren Marjorie Taylor Greene, som ble innvalgt til Kongressen fra Georgia i høst.

  Twitter opplyser at kontoen er sperret i tolv timer. Greene har tidligere ytret rasistiske standpunkter, i tillegg til å benekte at terrorangrepene 11. september fant sted. I en uttalelse sier den ferske kongressrepresentanten at hun ble suspendert «uten forklaring» og fordømmer store teknologiselskaper for å «fortie» konservative standpunkter.

  Hun ble innvalgt fra et konservativt distrikt i delstaten i november, og har bygget seg opp en stor følgerskare på sosiale medier, der hun blant annet har spredt usanne påstander om valgfusk og uttrykt støtte til QAnon.

  Konspirasjonsteorien omhandler kort oppsummert at president Donald Trump fører en hemmelig kamp mot «den dype staten» som utgjøres av en satanistisk pedofiliring drevet av en elite av demokrater, Hollywood-topper og andre liberale amerikanere.

  (TV 2/NTB)

 3. Del
  Komiteer i Representantenes hus etterforsker kongresstormingen

  Flere komiteer i Representantenes hus ba lørdag om dokumenter for å avdekke feil, finne advarsler og måter å motvirke ekstremisme etter opptøyene i Washington.

  Forespørselen om informasjon kommer fra etterretningskomiteen, komiteen for innenlands sikkerhet, justiskomiteen og komiteen for tilsyn og reform.

  De vil vite om etterretningstjenesten og politiet visste om voldstrusler før hendelsene 6. januar og om relevant informasjon ble holdt tilbake, sa de fire komitélederen lørdag.

  Et annet spørsmål som skal besvares, er om opptøyene og angrepet på Kongressen var knyttet til utenlandsk påvirkning og spredning av feilinformasjon.

  Brevet fra komiteene er stilt til FBI, sikkerhetsdepartementet, landets senter for kontraterror og sjefen for innenlands etterretning.

  (©NTB)

 4. Del
  Høyreekstrem leder av kongressopptøyene pågrepet

  Høyreradikale Tim Gionet, som kaller seg Baked Alaska, er pågrepet av FBI i Houston i Texas for sin rolle under angrepet på Kongressen i forrige uke.

  Gionet var blant de tusener av Trump-tilhengere som på oppfordring fra Donald Trump stormet Kongressen mens de folkevalgte satt i møte for å godkjenne valget av Joe Biden.

  Ifølge FBI strømmet Gionet video i 27 minutter fra innsiden av kongressen og kunne høres mens han ba andre om ikke å forlate bygningen. Han var innom en rekke kontorer og hevdet at han var journalist da han ble bedt av politiet om å fjerne seg.

  Gionet er en kjent hvit nasjonalist og spilte en framtredende rolle under den høyreradikale demonstrasjonen i Charlottesville i 2017, der en motdemonstrant ble påkjørt og drept av en nynazist.

  (©NTB)

 5. Del
  CNN: Bevæpnet mann med falsk innsettelses-akkreditering pågrepet
  CNN skriver at politiet i Washington, D.C. har pågrepet en mann som forsøkte å passere en av politiets sikkerhetsposter i sentrum av byen. Mannen bar et skarpladd våpen og en falsk akkreditering til Joe Bidens presidentinnsettelse.

  Det var Capitol-politiet som pågrep mannen ved sikkerhetsposten som ligger i nærheten av den amerikanske kongressbygningen. Captiol-politiet har nettopp som oppgave å beskytte Kongressen. Mannens våpen skal ha vært en semi-automatisk Glock, skarpladd med 17 runder ammunisjon. 
   
  Den pågrepne mannen skal ha innrømmet å ha vært bevæpnet da politiet ved sikkerhetsposten spurte ham om det. I tillegg til pistolen skal politiet ha beslaglagt ytterligere 509 runder med ammunisjon, samt hagleskall og et magasin for håndvåpenet.
  Mannen ble siktet for å ha vært i besittelse av et uregistrert våpen, i tillegg til andre forhold, står det i en rapport fra politiet i Washington, ifølge CNN. 
 6. Del
  Trump-administrasjonens siste henrettelse er gjennomført

  Bare fem dager før Joe Biden overtar som president, har USA gjennomført sin 13. føderale henrettelse, den siste mens Donald Trump har makten.

  Dustin Higgs er den tredje personen som er blitt henrettet med en giftsprøyte denne uken. Henrettelsen fant sted i et fengsel i Terre Haute i delstaten Indiana fredag kveld amerikansk tid. Han var dømt for å ha drept tre kvinner i et naturreservat i 1996.

  Aldri tidligere har en administrasjon brukt så mye ressurser på å få henrettet flest mulig før en ny president overtar makten.

  Joe Biden er kjent som motstander av dødsstraff, men Donald Trump er en ivrig tilhenger.

  (©NTB)

 7. Del
  Biden lover 100 millioner vaksinedoser på 100 dager
  Fredag kveld norsk tid la påtroppende president, Joe Biden, fram sin plan for distribusjon av koronavaksinen i landet. 
  Det var ambisiøse mål Biden hadde satt seg. – Jeg er overbevist om at vi kan klare å nå målet om 100 millioner doser i løpet av våre 100 første dager, sier han. Biden foreslår også å øke tilgjengeligheten til vaksinen på landets apotek, sette opp store vaksinasjonssenter og oppfordre alle stater til å vaksinere personer over 65 år. Biden utrykte misnøye med vaksinasjonen som Trump-administrasjonen har sått for  så langt og lover derfor endinger. 
  USA er landet i verden med klart flest registrerte smittede og døde. Litt under 400.000 dødsfall er så langt registrert i USA.
 8. Del
  Pence gratulerte Kamala Harris
  USAs visepresident, Mike Pence, ringte fredag sin etterfølger Kamala Harris, for å gratulere henne og påtroppende president Joe Biden med valgseieren. Pence skal også ha tilbudt Harris hjelp i forkant av presidentinnsettelsen, skriver The New York Times.
  Dette er etter alt å dømme første gang de to har snakket med hverandre siden TV-debatten deres i oktober. Kilder med kjennskap til telefonsamtalen sier at Pence var vennlig innstilt og tilbød Harris all mulig støtte.
  President Donald Trump har ikke snakket med Joe Biden eller gratulert ham med valgseieren. Tvert imot har Trump kommet med stadige ubegrunnede påstander om valgjuks. I stedet har Pence den siste tiden påtatt seg flere av presidentens seremonielle plikter, som å hilse på soldatene fra nasjonalgarden som nå vokter kongressbygningen. Han vil også være til stede ved innsettelsen av Biden, som Trump nekter å være med på.
 9. Del
  Trump forlater Det hvite hus onsdag
  President Donald Trump forlater trolig Det hvite hus på morgenen samme dag som Joe Biden innsettes som USAs nye president. Det forteller en kilde med kjennskap til Trump-familiens planer til nyhetsbyrået AP. Kilden vil være anonym siden en endelig beslutning ennå ikke er tatt.
  Trump har allerede kunngjort at han ikke vil være til stede når Biden tas i ed onsdag neste uke. Dermed bryter han en mangeårig tradisjon som symboliserer den fredelige overføringen av presidentmakten.
  I flere måneder har Trump forsøkt å undergrave Bidens legitimitet med ubegrunnede påstander om valgfusk i det amerikanske presidentvalget. Trump ventes å tilbringe onsdagen på sitt feriested i Florida sammen med en mindre gruppe støttespillere.
 10. Del
  37 etterforskes for politidrap under stormingen av Kongressen
  Det føderale politiet FBI etterforsker 37 navngitte personer for drap på en politimann da Kongressen i USA ble stormet, ifølge New York Times.
  Politibetjenten Brian Sicknick var en av fem som døde under opptøyene og demonstrasjonene i Washington i forrige uke. Ifølge New York Times etterforskes 37 personer for drap på Sicknick.
  Sicknick døde av skadene han pådro seg da han ble slått med et brannslukkingsapparat da kongressbygningen ble stormet. 14 andre politibetjenter ble skadd, ifølge et etterforskningsdokument som avisa har fått tilgang til.
  FBI frykter flere voldelige angrep i tida framover, og etterretningsagenter har sett kinesiske, iranske og russiske forsøk på å hisse opp stemningen ytterligere.