Orkanen Matthew

 • Orkanen Matthew treffer USA
 • Kan bli svært ødeleggende
 • To millioner amerikanere er evakuert
Hva vil du se?
Hold deg fast! Her flyr de inn i orkanens øye
 • Hold deg fast! Her flyr de inn i orkanens øye
 • Værmelder klamrer seg fast i vannvittige naturkrefter
 • Slik ser orkanen Matthew ut fra verdensrommet
 • Værmelder med sjokkmelding: – Du og alle du kjenner vil dø, også barna dine

Viktige hendelser

 • 07. okt 19:28

  Den voldsomme orkanen Matthew har kostet minst 842 mennesker livet i Haiti, opplyser representanter for myndighetene til Reuters

 • 07. okt 14:33

  Mer enn 600000 husstander uten strøm langs Floridas kystlinje etter at ytterkanten av orkanen Matthews traff natt til fredag amerikansk tid

 • 07. okt 14:01

  Dette vet vi om orkanen nå:** Har truffet USAs sørøstlige kyst** Har kategori 3-styrke** Myndighetene forventer omfattende ødeleggelser og strømbrudd

 • 07. okt 13:28

  Melding fra Gjensidige til nordmenn som rammes:Gjensidigedekker avbestilling av reiser til områder i USA med evakueringsordre, medavreise til og med mandag 10

  • Del

   Hele landsbyer på Haiti er borte.

   Lokale myndigheter anslår at de materielle ødeleggelsene i Haiti trolig er større nå enn etter jordskjelvet i 2010, ifølge Håkon Skaug i bistandsorganisasjonen Star of Hope.

   – Hovedstaden Port-au-Prince har sluppet relativt greit unna, men når man kommer lenger sør er det enormt store ødeleggelser over store områder. Hele landsbyer er borte, og folk har mistet alt. Vår førsteprioritet er derfor å få ut mat, vann og medisiner til de rammede, sier Skaug til NTB.

   Han er daglig leder ved Star of Hopes norske kontor, og har vært i Haiti siden torsdag. Organisasjonen driver sju skoler i landet, som alle har fått omfattende skader etter orkanen.

   Ifølge Skaug anslår lokale myndigheter at rundt 80 prosent av befolkningen nå står overfor en sultkatastrofe.

   – Områdene sør og sørvest i landet står for det meste av matproduksjonen, og her er alle avlinger ødelagt. Det vil ta fem-seks måneder å klargjøre jorda til ny produksjon, og ytterligere tre-fire måneder før man får høstet noe. Det vil ramme hele landet i lang tid, forteller han. (©NTB)

  • Del

   STORE ØDELEGGELSER: I byen Jeremi i Haiti førte orkanen Matthew til enorme ødeleggelser. Foto: REUTERS.

  • Del

   HERJET: En innbygger i Ponte Vedra Beach i Florida ser på naboens hus som ble ødelagt da orkanen Matthew traff fredag. Foto: Ap

  • Del

   Myndighetene i Haiti har erklært tre dagers landesorg for å minnes de flere hundre menneskene som har mistet livet etter at orkanen Matthew raste over landet tidligere i uka.
   – Sørgedagene er erklært for å samle landet i smerten til foreldre og venner av de døde, heter det i en uttalelse fra presidentens kontor.
   Nattklubber og andre virksomheter holder stengt i sørgeperioden som starter søndag.
   Tjenestemenn i sivilforsvaret i Haiti sa lørdag at 336 personer er døde etter at orkanen traff landet. Fire personer er savnet og 211 er skadd. Nyhetsbyrået Reuters
   melder at så mange som 877 personer er omkommet.
   Den fryktede sykdommen kolera har så langt krevd 13 menneskeliv siden orkanen traff land i Haiti.
   Antakelig har de døde blitt smittet etter at vann fra oversvømmelsene har blandet seg med avløpsvann. (©NTB)

  • Del

   Orkanen Matthew ble lørdag ytterligere nedgradert, men det ventes at den fortsatt kommer til å føre til ødeleggelser langs kysten av USA.

   Etter å ha herjet i Florida, var Matthew lørdag på vei nordover mot Georgia og South- og North Carolina. I Florida kan fire dødsfall knyttes til orkanen, og mer enn en million mistet strømmen. Før den nådde kysten av USA hadde Matthew tatt livet av over 840 mennesker i Haiti.

   På sin ferd i USA er Matthew nedgradert til kategori 1-storm på en skala fra 1 til 5. Men Matthew ledsages av kraftig regn og kombinert med svært høy vannstand har det flommet over mange steder, blant annet i den historiske byen Charleston i South Carolina der mange gater lå under vann.

   Før Matthew nådde den amerikanske kysten hadde over en million mennesker fått ordre om å evakuere. Amerikanske flyselskaper har innstilt 4.500 flygninger og flere store fornøyelsesparker har blitt stengt ned følge av uværet.

   På sitt kraftigste var orkanen klassifisert som en kategori 5-orkan

  • Del

   Dette satelittbildet viser hvordan Matthew så ut fredag kveld. Foto: Earth Observatory / NASA

  • Del

   Bildet viser progranosen for orkanen Matthew. De siste timene har Matthew beveget seg nordover i Florida. Enkelte områder treffer den fortsatt så hardt at det kan skape ødeleggelser. Svært sterk vind påvirker Savannah og sørvestlige Sør-Carolina. Også den sørlige kysten av Nord-Carolina vil bli truffet snart. Foto: Tropicswatch / StormGeo

  • Del
   Tre dødsfall i Florida knyttes til orkanen Matthew. Uværet har skapt mindre ødeleggelser enn ventet i USA og er nå nedgradert.

   I Haiti har orkanen tatt over 842 menneskeliv, og man fryktet opprinnelig store ødeleggelser også i USA. Så langt har orkanen sneiet kysten, og USAs orkansenter (NHC) har nedgradert værsystemet til en kategori 2-storm på en skala til fem. De kraftigste vindkastene var fredag kveld på rundt 48 meter per sekund og orkanen befant seg rundt 215 kilometer sør for Savannah i delstaten Georgia.
   To av dødsfallene som knyttes til orkanen skyldes at ambulansepersonell ble forhindret fra å rykke ut til nødssituasjoner.

   En 58 år gammel kvinne fikk fredag hjerteinfarkt i boligen sin i St. Lucie County i Florida, men sterk vind gjorde at redningsmannskaper ikke nådde fram til henne.

   – Vi klarte ikke å rykke ut på trygt vis og dessverre døde hun, sier talskvinne Catherine Chaney i det lokale brannvesenet.

   Tidlig fredag morgen fikk nødetatene en melding om en 82 år gammel mann som hadde symptomer på slag og slet med å puste.

   NTB
  • Del
    Orkanen Matthew er nedgradert til en kategori 2-storm, ifølge USAs orkansenter (NHC).
   De kraftigste vindkastene i værsystemet er nå på rundt 48 meter per sekund. Orkanen befant seg fredag ettermiddag rundt 215 kilometer sør for Savannah i delstaten Georgia. Selv om det forventes at Matthew vil svekkes ytterligere i løpet av de neste 48 timene, tror værmelderne at den fortsatt vil være en orkan fram til den beveger seg bort fra de sørøstlige delene av USA på søndag.

   Det var ventet store ødeleggelser i USA som følge av den kraftige orkanen, som tok minst 842 menneskeliv da den raste over Haiti tidligere i uka.

   Over en million mennesker har fått ordre om å evakuere i Florida og Georgia, men orkanen har så langt holdt seg et stykke unna fastlandet.
   Det er blitt rapportert om ett dødsfall som følge av Matthew i USA, en kvinne som døde da et tre falt over huset hennes i Daytona. (©NTB)

  TIPS OSS!

  Tips oss på 02255 eller klikk her for å sende inn ditt tips.