Spør skatteekspertene

 • Fredag 30. april er siste frist for å levere inn skattemeldingen for privatpersoner.
 • Onsdag svarte Skatteetatens eksperter på spørsmål fra leserne.
 • Nettmøtet er nå avsluttet. Om ditt spørsmål ikke ble besvart, kan du sjekke skatteetaten.no for mer informasjon om skattemeldingen.

Spør skatteekspertene

Siste artikler

  Ingen innlegg tilgjengelig på nåværende tidspunkt
 1. Del
  Skatteetaten takker for mange gode spørsmål, og har nå avsluttet nettmøtet.

  Vi ønsker alle lykke til med å sjekke skattemeldingen sin. Dersom du lurer på noe, kan du lese mer på skatteetaten.no.
  Vi har fått mange spørsmål om når skatteoppgjøret kommer eller når skattepengene blir utbetalt. Det er ikke lett å gi et konkret svar på når skatteoppgjøret er klart - det kan være ulike årsaker - men du kan lese mer om skatteoppgjøret her.
  Mvh Marie, Ole Petter, Anna Kristina og Hanne
 2. Del
  Faren til mine barn omkom i fjor. De har fått utbetalt erstatning fra livsforsikringen hans. Dette beløpet er nå lagt til grunn for formuesskatt i skattemeldingen. Kan/skal jeg nulle ut beløpet og la rentene stå? Hva gjør jeg? 
   
  Hei Sonja
  Barn som ikke har fylt 17 år i inntektsåret skal som hovedregel skattlegges sammen med foreldrene. Det betyr at hvis du har barn under 17 år skal barnets eventuelle inntekt og formue legges til din inntekt og formue i din skattemelding og tas med ved fastsetting av skatten. 
  Du kan lese mer her. Du finner også her informasjon om hva du skal gjøre når barn har fått utbetalt erstatnings- eller forsikringsutbetaling ved personskade eller tap av forsørger. 

  Vennlig hilsen 

  Hanne, Skatteetaten

 3. Del
  Hei, Har startet eget firma. Er det slik at man kan trekke fra MVA på innkjøpte varer, når de selges med MVA ut?
  Hei
  Når du omsetter varer for mer enn kr 50 000 i løpet av 12 mnd. blir du merverdiavgiftspliktig. Da må du registrere deg i mva-mantallet. Du må betale mva. på varene du selger (utgående mva.) og får fradrag for mva. på varene som du kjøper (inngående mva). Dette rapporterer du i mva.-oppgaven som du normalt sender inn annenhver måned.
  I næringsoppgaven fører du salg og varekostnad eksklusive mva. når du er merverdiavgiftspliktig.
  Vi benytter anledningen til å markedsføre våre digitale kurs og filmer for nye næringsdrivende. Du finner nyttig informasjon om våre gratisløsninger her:https://www.skatteetaten.no/bedrift-og-organisasjon/starte-og-drive/ny-som-naringsdrivende/kurs/
  Vennlig hilsen
  Ole Petter, Skatteetaten
 4. Del
  Hei. Lurer på om det er minste- og personfradrag for enk. Jeg hadde overskudd i enk på ca 100 000 og fikk krav om å betale 18 000 kr i skatt. Lønnsmottakere har både minste- og personfradrag. I min selvangivelse var det ingen av delene.
  Hei Jørn 
  Det er ikke minstefradrag for enkeltpersonfradrag fordi kan føre de faktiske utgiftene du har i forbindelse med virksomheten til fradrag i næringsoppgaven. Personfradraget  (det påvirker kun nettoinntekten) vises ikke som et eget fradrag men dette blir tatt hensyn til ved skatteberegning , for 2020 er personfradraget på kr 51.300 se her 
 5. Del
  Jeg har et ubrukt bsu-fradrag som jeg ønsker å overføre til min ektefelle. Vi giftet oss i 2020, så dette har ikke blitt automatisk overført jfr. Skatte-ABC 2020/2021. Det finnes så vidt jeg kan se ingen mulighet for å overføre dette manuelt i skattemeldingen. Hvordan går jeg frem for å løse dette?
   
  Hei, Stine
  Dersom dere giftet dere i fjor vil dere ikke skattlegges som ektefeller før i 2021. Derfor vil ikke ditt ubenyttede BSU-fradrag kunne overføres til ektefelle for 2020.
  Dersom dere hadde vært skattlagt som ektefeller i 2020 hadde dette først kommet til fradrag i skatten til den som eier kontoen, før resterende fradrag automatisk overføres til ektefelle. Man kan altså ikke overføre dette manuelt mellom ektefeller. 
  For 2021 gjelder nye regler som gjør at man ikke får BSU-fradraget dersom du allerede eier bolig. 
  Les mer om dette her. 
   
  Vennlig hilsen 
  Anna Kristina, Skatteetaten 
 6. Del
  Jeg er frilanser, hvordan finner jeg skatteskjema for selvstendig næringsdrivende? Jeg lagt inn info på skattemelding men er det en annen ting jeg burde gjøre?
   
  Hei Rafael
  Su har kanskje hatt noen inntekter som frilanser og skal levere en næringsoppgave sammen med skattemelding for næringsdrivende. Du lager deg en skattemelding for næringsdrivende i altinn ved å skrive 1030 i søkefeltet se eller her 
  Vennlig hilsen
  Marie, Skatteetaten 
 7. Del
  I skattemeldinga står byggeår 1980. Men huset er fra 1964. Er det viktig å rette opp?
  Hei Britt
  Dersom det er oppført feil byggeår i skattemeldingen din, så kan du rette dette opp. Byggeår har betydning når vi beregner markedsverdien på boligen din, og feil byggeår kan gi en høyere verdi på boligen din enn den har. Dette kan ha påvirkning på eventuell formuesskatt og eiendomsskatt. Du kan lese mer om hvordan vi beregner formuesverdi på bolig her
  Vennlig hilsen 
  Hanne, Skatteetaten
 8. Del
   
  Hei, kan man trekke fra advokatutgifter (barnefordeling)?
  Hei
  Advokatutgifter kan kun trekkes fra om du knytter seg til skattepliktige inntekter. Siden utgifter til barnefordeling ikke er knyttet opp til skattepliktige inntekter, vil det ikke være fradragsrett. Utgiftene anses derfor som en ikke fradragsberettiget privatutgift.
  Vennlig hilsen
  Ole Petter, Skatteetaten 
 9. Del
  Kan man få fradrag for hjemmekontor?
  Hei Mie
  For lønnsmottakere inngår fradraget i minstefradraget. 
  Vennlig hilsen
  Marie, Skatteetaten  
 10. Del
  Hvorfor har jeg fått skattemelding for næringsdrivende når jeg ikke har firma? Hvordan endrer jeg dette?
  Hei AK 
  Når du har fått skattemelding for næringsdrivende så må du levere den, det er ikke mulig å  endre til skattemelding for lønnstakere . Utfra spørsmålet ditt så antar jeg at du ikke driver egen næring eller hatt egen næring for 2002, du kan da levere skattemeldingen sammen med en blank næringsoppgave som vil være et signal til oss om at du ikke driver næring. Se her for hvordan du gjør det. 
  Vennlig hilsen
  Marie, Skatteetaten  
   
Antall visninger