Statsbudsjettet 2018

 • De første tallene kommer kl 08 torsdag morgen
 • Regjeringens forslag legges frem for Stortinget torsdag kl. 10
 • Finansminister Siv Jensens pressekonferanse starter klokken 12.30

Viktige hendelser

 • 12. okt 09:13

  Ifølge TV 2s beregninger skal neste års oljepengebruk ligge på cirka 231 milliarder kroner

 • 12. okt 08:01

  NØKKELTALL:Nøkkeltallene fra statsbudsjettet viser at bruken av oljepenger anslås å være 2,9 prosent

  • Del
  • Del
  • Del
   Elbilforeningen og Frp møttes i Nyhetskanalens studio for å debattere den nye «Tesla-avgiften». Elbilforeningen er bekymret over signalet regjeringen nå sender til resten av verden. Les saken her.
  • Del
  • Del
   Venstre og KrF angriper forslaget om å innføre en engangsavgift for tyngre elbiler. Fra Ap er tonen mer forsonlig.

   – Vi har tidligere bedt om en gjennomgang av hele avgiftssystemet. Vi skal bidra til teknologiutvikling, samtidig som vi ikke oversubsidierer svært dyre biler. Vi må finne en balansegang og har altså ikke konkludert, sier Aps Trond Giske til NTB.

   Venstres finanspolitiske talsperson Terje Breivik vil på sin side kjempe for å beholde avgiftsfritaket i de kommende budsjettforhandlingene med regjeringspartiene.

   – Forslaget virker ikke godt gjennomtenkt. Det kan gjøre det svært vanskelig å nå målet om at det kun skal selges nullutslippsbiler i 2025, sier Breivik.

   KrFs Kjell Ingolf Ropstad mener forslaget fra regjeringen bryter med avtalen om bilavgifter som regjeringen og samarbeidspartiene inngikk i mai 2015.
   – Vi mener elbilfordelene skal videreføres til 2020, sier han.
  • Del
   Venstre vil kjempe for å hente flere kvoteflyktninger til Norge enn det regjeringen legger opp til, men KrF vet ikke om de vil prioritere saken.

   Regjeringen foreslår i statsbudsjettet at Norge skal ta imot 1.120 FN-flyktninger neste år. Den viser til at Norge har tatt imot 8.000 syriske flyktninger fra 2015-2017, og mener at det nå er riktig å gå tilbake til det de omtaler som "opprinnelig kvotestørrelse".

   Norge er blant landene i Europa som har bidratt mest, påpeker regjeringen, som mener det nå er viktig å sikre at flyktningene blir godt integrert i arbeidslivet og samfunnet.

   Tidligere i høst ba 11 organisasjoner og Den norske kirke regjeringen inkludere 5.000 FN-flyktninger i budsjettet for neste år. Unge Venstre ber moderpartiet lytte til dem og prioritere saken høyt.

   – Vi må ta vår del av ansvaret, sier leder Tord Hustveit, som mener regjeringen sender et signal til flyktningene om at eneste veien hit er en farefull ferd for å søke asyl.

   – Dette blir nok tema i forhandlingene. I Norge er det rom for å ta imot flere kvoteflyktninger, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik til NTB.
  • Del
   SAMFERDSEL: I statsbudsjettet for 2018 vil regjeringen nok en gang satse på veiutbygging. 

   – Den sterke satsingen på vei, kollektiv og bane fortsetter. Vi foreslår å bevilge nær 61 milliarder kroner under Nasjonal Transportplan. Det er en økning på om lag tre milliarder sammenlignet med i år. Nye veier skal gi helhetlig utbygging og drift av viktige hovedveier. Vi foreslår en betydelig økning i tilskuddet til nye veier, sier Siv Jensen. 

   – Budsjettforslaget gir blant annet rom for oppstart av ny riksvei 3, riksvei 25 mellom Løten og Elverum, sier Jensen. 
  • Del

   Siv Jensen sier det fortsatt er arbeid og aktivitet som er grunnlaget for vår velferd.
   – Med forslag til skatte- og avgiftsopplegg for 2018 så gjennomfører regjeringen sentrale deler av skattereformen, som et bredt stortingsflertall ble enige om i fjor. Selskapsskattesatsen var i høy i internasjonal målestokk før reformen ble satt i gang. Med regjeringens forslag er denne reduserte fra 28 prosent i 2013 til 23 prosent i 2018. Det gjør det mer lønnsomt for næringslivet å investere og skape arbeidsplasser, sier Jensen.

  • Del

   – Vi har fått en pustepause i boligmarkedet, og prisene har pekt nedover. Etter flere år med kraftig oppgang har de falt siden i vår. Det gjør det lettere for nye kjøpere å komme inn i markedet. Prisene i Oslo er nå omtrent på samme nivå som i fjor, på denne tiden. De regionale forskjellene som bygget seg opp gjennom 2015 og 2016 har blitt mindre de siste månedene, sier Siv Jensen.

  TIPS OSS!

  Tips oss på 02255 eller klikk her for å sende inn ditt tips.

  Antall visninger