Statskupp i Tyrkia

 • Så mange som 265 personer kan være drept under kuppforsøket i Tyrkia. Nesten 3000 militære er arrestert
 • Situasjonen er fortsatt uoversiktelig.
 • Norske myndigheter fraråder alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige.
Hva vil du se?
TV 2-Kadafi avbrutt under sending i Tyrkia: - De slo etter oss og kamera
 • TV 2-Kadafi avbrutt under sending i Tyrkia: - De slo etter oss og kamera
 • TV2s reporter på stedet: – Folk er veldig spent på hva natten vil bringe
 • Nordmenn trosser Tyrkia-råd: - Vi bestemmer selv

Viktige hendelser

 • 17. jul 12:19

  Om lag 6

  • Del

   26 høytstående generaler er i en tyrkisk domstol varetektsfengslet for medvirkning til kuppforsøket i helgen, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

   De 26, blant dem luftforsvarets sjef Akin Öztürk som i tyrkiske medier er blitt omtalt som kuppleder, må nå tilbringe tiden i varetekt fram til domstolen i Ankara har fastsatt en dato for oppstart av rettssaken mot dem, melder Anadolu tirsdag.

   – Jeg er ikke personen som planla eller ledet kuppet, sa Öztürk da han ble framstilt for varetektsfengsling mandag.

   Han hevdet at han heller ikke vet hvem som ledet kuppet.
   De 26 generalene hadde tomme blikk da de så inn i kameraene under fengslingsmøtet mandag, og de hadde hendene fastbundet på ryggen. NTB

  • Del

   En mann er pågrepet etter at han åpnet ild ved en rettsbygning i Ankara, melder AP.
   Mannen begynte å skyte i nærheten av bygningen der flere høytstående generaler mandag blir avhørt i forbindelse med kuppforsøket, ifølge nyhetsbyrået. (©NTB)

  • Del

   Den USA-ledede koalisjonen mot ekstremistgruppa IS har gjenopptatt luftangrepene fra flybasen Incirlik etter kuppforsøket i Tyrkia.

   – Etter tett koordinering med våre tyrkiske allierte har de gjenåpnet luftrommet for militære fly. Dermed er alle IS-relaterte luftoperasjoner fra alle flybaser i Tyrkia gjenopptatt, opplyser Pentagon.
   Flybasen Incirlik sør i Tyrkia ble stengt lørdag i etterkant av fredagens kuppforsøk. Søndag melder en talsmann for Pentagon at operasjonen mot IS er gjenopptatt fra basen. Samme dag ble sjefen for basen, oberst Bekir Ercan Van, pågrepet sammen med elleve soldater.

   De er mistenkt for å ha hatt en rolle i det mislykkede kuppforsøket fredag.

   Myndighetene mistenker at Incirlik-basen ble brukt av kuppsoldater til å fylle drivstoff på kampfly brukt i kuppforsøket.
   Incirlik spiller en sentral rolle i luftkrigen mot IS i nabolandene Syria og Irak. En rekke land har soldater ved basen. (©NTB)

  • Del

   Om lag 6.000 personer er pågrepet etter kuppforsøket i Tyrkia, opplyser landets justisminister.

   Det er tidligere meldt at nesten 3.000 personer fra landets væpnede styrker er pågrepet, blant dem mange generaler og andre høytstående offiserer.

   Det er også blitt utstedt arrestordre på 140 dommere og statsadvokater, og 2.745 dommere har fått sparken.

   265 personer ble drept da fraksjoner innen militæret forsøkte å ta makten fredag kveld, men kuppforsøket ble slått ned i løpet av noen timer.

   Blant de drepte var 161 regjeringssoldater og sivile, ifølge tyrkiske myndigheter. 1.140 mennesker ble dessuten såret. (©NTB)

  • twitterDel
  • Del

   Det meldes om lynsjestemning flere steder i Tyrkia. Mange av de yngste soldatene som var med på kuppet har forklart at de trodde det var en øvelse. Nå anklages de for landsforæderi. FOTO: REUTERS

  • Del

   Etter å ha innstilt flyginger til Tyrkia lørdag trosser SAS utenriksdepartementets reiseråd og flyr som normalt igjen søndag.

   – Den ene flygingen vi har til Alanya/Gazipasa går som planlagt. Vi flyr altså passasjerer ned. De som ikke vil være med kan booke om gratis fram til 23. juli. Det er bare å kontakte SAS eller reisebyrået, opplyser kommunikasjonsdirektør Karin Nyman til avisen VG.

   Charterselskapene Apollo og Star Tour har kansellert avreiser, mens Norwegian fløy til Tyrkia lørdag. Også Turkish Airlines flyr som normalt.

   UD fraråder innreise til Tyrkia. En egen krisestab er opprettet, og utenriksministeren sier at de nordiske landene jobber sammen om rådene.

   – Det er ca. 9.000 nordmenn i Tyrkia, så det er viktig at vi er til stede for dem. Jeg tror vi må være forberedt på at det tar flere dager før ting roer seg ned, sier utenriksminister Børge Brende (H), og legger til at reiserådene kan bli stående inntil videre.

   – Vi kom med reiserådene i går kveld basert på en uoversiktlig situasjon. Så får vi se til uka om det blir aktuelt med råd knyttet til bestemte områder, sier Brende.

   (NTB / Foto: AFP)

  • Del

   Skjermdump fra Periscope rett ved Taksim.

  • Del
   Hundrevis av sivile går nå mot Taksimplassen i Istanbul, viser livesendinger på mobilappen Periscope. Mange bærer flagg og roper slagord om president Erdogan. Det er ingen synlige militære på plassen akkurat nå.

  TIPS OSS!

  Er du i Tyrkia?

  Tips oss på 02255 eller klikk her for å sende inn ditt tips.

   • Profilbilde
    TV 2
    Del
    Ingen kommentarer tilgjengelig på nåværende tidspunkt
   Antall visninger