Siste om Ukraina-invasjonen

 • President Vladimir Putin sa i en TV-sendt tale natt til torsdag at militære sammenstøt mellom Russland og Ukraina er uunngåelig
 • Ukrainas president bekrefter at Russland invaderer landet.
 • I en rekke ukrainske byer er det meldt om eksplosjoner og skyting, ifølge Reuters, AFP og BBC
Hva vil du se?
DIREKTE: Nyhetsstrømmen
 • DIREKTE: Nyhetsstrømmen
 • Her hører TV 2-teamet smellene: – Oi, se der!
 • – Antagelig den største krigen vi vil oppleve i Europa siden andre verdenskrig

Viktige hendelser

 1. 25. feb 19:46

  Kraftige eksplosjoner og skuddveksling i Kyiv – kan falle snartFlere øyenvitner melder om kraftige eksplosjoner i sentrum av den ukrainske hovedstaden fredag kveld

 2. 24. feb 20:30

  Vestlig etterretning: Kyiv kan falle innen få timerDen ukrainske hovedstaden Kyiv kan falle under russisk kontroll innen få timer, ettersom Ukrainas luftforsvar i praksis har blitt satt ut av spill

 3. 24. feb 16:06

  Ukraina: Russiske styrker er i nærheten av TsjernobylRussiske styrker har rykket inn i et område nær det tidligere atomkraftverket Tsjernobyl, ifølge ukrainske myndigheter

 1. Del
  Zelenskyj krever at Russland må betale for krigsødeleggelsene

  Russland må stilles økonomisk ansvarlig for ødeleggelsene som landets styrker påfører Ukraina, mener den ukrainske presidenten.

  I sin daglige videotale sier president Volodymyr Zelenskyj at Russland må betale for hvert eneste hjem, skole, sykehus og forretningslokale som ødelegges av russiske styrker.

  Presidenten tar til orde for at det opprettes en juridisk mekanisme der alle som blir påført lidelser som følge av Russlands handlinger, vil kunne motta kompensasjon.

  I talen viser han til at det fredag ble skutt en russisk rakett mot Kharkiv-regionen nordøst i Ukraina, der et kultursenter ble ødelagt i Lozova. Samme dag ble det gjennomført russiske angrep mot havnebyen Odesa sørvest i Ukraina, Poltava i øst, og Zjytomyr i vest, uttaler han.

  I Donbas øst i Ukraina har de russiske angrepene vært kraftigst, der byene Rubizjne og Volnovakha er lagt i ruiner, på samme måte som russiske styrker har gjort det i Mariupol og forsøker å gjøre med Sievjerodonetsk, ifølge presidenten.

  (NTB)

 2. Del
  Russland erklærer at de har full kontroll over Mariupol

  Russland sier det ukrainske stålverket i Mariupol er helt «frigjort». Alle de ukrainske soldatene har overgitt seg, ifølge Moskva.

  – 20. mai overga den siste gruppen med 531 krigere seg, sier forsvarsdepartementets talsmann Igor Konasjenkov sent fredag kveld.

  Meldingen kom få timer etter at Azov-brigaden som har forsvart stålverket, fikk ordre fra det ukrainske militæret om å legge ned våpnene.

  Soldatene ved stålverket Azovstal antas å ha vært de siste gjenværende ukrainske styrkene i Mariupol som fortsatt kjempet mot invasjonsstyrkene.

  Den sørukrainske byen ved Svartehavet er etter nesten tre måneder med russisk beleiring og angrep, dermed fullstendig under russisk kontroll.

  (©NTB)

 3. Del
  FT: Ukraina skal ha fått norske Penguin-raketter

  Ukraina har fått styrket sitt sjøforsvar med blant annet norske Penguin-raketter, opplyser en vestlig forsvarsanalytiker til Financial Times.

  Russiske marinefartøy har i lang tid blokkert ukrainske havner og hindret blant annet eksport av korn.

  – Spørsmålet er om ukrainsk militær oppfinnsomhet kan gjentas til havs, sier den ikke navngitte vestlige militære rådgiveren til den anerkjente avisa , før han legger til at den vestlige militærhjelpen til Ukraina nå også omfatter sjømålsmissiler av typen Penguin, som produseres i Norge av Kongsberg Defence & Aerospace.

  Det har så langt ikke lykkes NTB å få bekreftet opplysningene. I Forsvarsdepartementet holdes kortene tett til brystet når det gjelder hvilke våpen som sendes til Ukraina, blant annet for å forhindre angrep på leveransene.

  – Regjeringen vurderer fortløpende om Norge skal sende mer våpen og materiell til Ukraina. Disse vurderingene og eventuelt pågående eller fremtidige bidrag kommenterer vi ikke, sier seniorrådgiver Lars Gjemble til NTB.

  Ukraina har tidligere bedt om sjømålsmissiler fra Norge. (©NTB)

 4. Del
 5. Del
  Russland hevder de nærmer seg full kontroll over Luhansk

  Russlands forsvarsminister hevder at Russland ikke er langt unna full kontroll over utbryterregionen Luhansk i Øst-Ukraina.

  – Frigjøringen av folkerepublikken Luhansk er nesten komplett, sa forsvarsminister Sergej Sjojgu under et møte fredag. Kommentaren hans ble gjengitt av flere statlige, russiske nyhetsbyråer.

  Han la også til at 1.908 ukrainske soldater har overgitt seg ved det beleirede stålverket Azovstal i Mariupol, en havneby under russisk kontroll.

  Som et svar på den varslede utvidelsen av Nato, i og med at Sverige og Finland har søkt om medlemskap i forsvarsalliansen, sier Sjojgu at Russland vil etablere nye militærbaser vest i landet.

  – Innen slutten av året vil tolv militære enheter og divisjoner etableres i det vestlige militærdistriktet, sa han.

 6. Del
 7. Del

  Russiske hackere angriper italienske institusjoner
  Det russiske hackerkollektivet Killnet har siden torsdag kveld angrepet offentlige italienske nettsider, melder Ansa.

  Ifølge avisen startet Ddos-angrepet etter at en lang liste med mål ble spredd i hackerkollektivets Telegram-kanal.

  Totalt skal det være snakk om rundt 50 mål, inkludert departementer, media, rettsvesenet og tollvesenet.

 8. Del
  Ber om frifinnelse for russisk soldat i Ukraina

  Advokaten til den første russiske soldaten som er stilt for retten for krigsforbrytelser i Ukraina ber om at klienten frifinnes.

  Advokaten sa i sin prosedyre at soldaten Vadim Sjisjimarin ikke er skyldig i overlagt drap eller krigsforbrytelser.

  Den 21 år gamle russiske soldaten er tiltalt for å ha drept en sivil mann i Ukraina. Han avga torsdag en detaljert forklaring om drapet på den 62 år gamle mannen, som skjedde i Sumy-området løpet av invasjonens første dager i februar.

  Saken er den første i sitt slag i Ukraina. Sjisjimarin ba også 62-åringens kone om unnskyldning i retten torsdag.

  – Jeg mener Vadim Sjisjimarin ikke er skyldig i forbrytelsen han er anklaget for. Jeg ber om at klienten min blir frifunnet, sa advokat Viktor Ovsjannikov i retten.

  En dom i saken er ventet mandag. (@NTB)

 9. Del

  EU ber om sanksjoner mot eks-forbundskansler Schröder
  EU-parlamentet ønsker at Gerhard Schröder blir svartelistet dersom han ikke trekker seg fra styrevervet sitt i Rosneft, et statlig eid oljeselskap i Russland. Schroeder er i tillegg aksjeeier i Nord Stream AG og aktuell for en toppjobb i russiske Gazprom, ifølge Reuters.

  EU ønsker også sanksjoner mot Karin Kneissl, som tidligere var utenriksminister i Østerrike.

  Gerhard Schröder var forbundskansler i Tyskland fr 1998 til 2005, og har ifølge kritikere bidratt til Tysklands avhengighet av russisk gass.

  Tysklands nåværende forbundskansler Olaf Scholz sier ifølge Welt nei til å innføre sanksjoner mot Schroeder. Samtidig oppfordrer han Schröder til å trekke seg fra alle verv i Russland.

  Både EU og enkeltland har innført en rekke sanksjoner mot flere hundre oligarker og tjenestepersoner fra Russland etter at stormakten gikk til angrep på Ukraina.

  EU-parlamentet oppfordrer nå til sanksjoner mot individer som innehar styreverv i store russiske selskaper og «fortsetter å ta imot russiske penger».

  – Ved å inneha toppverv i Kreml-tilknyttede selskaper, samarbeider tidligere forbundskansler Gerhard Schröder i praksis med Russland, sier Markus Ferber, en av politikerne som har skrevet EU-resolusjonen.

  Bloomberg melder at den tyske regjeringen vil frata Schroder hans kontor i parlamentsbygget på grunn av hans forbindelser til Russland.

  Schröder har ikke besvart henvendelsen fra Reuters angående saken.

  Oppdatering fredag klokken 13.30: Schröder trekker seg fra styrevervet i Rosneft, ifølge RIA Novosti.

 10. Del
  Hviterussland oppruster hæren med russiske våpen

  Avisen Belta melder at Hviterussland har kjøpt nye missile våpen av Russland. 

  Det skal dreie seg om missilsystemene Iskander og S-400.

  –  Vi har en helt annen hær nå takket være slike våpen, sier den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko, ifølge Belta 

TIPS OSS!

Tips oss på 02255 eller klikk her for å sende inn ditt tips.

Antall visninger