Siste om Ukraina-invasjonen

 • President Vladimir Putin sa i en TV-sendt tale natt til torsdag at militære sammenstøt mellom Russland og Ukraina er uunngåelig
 • Ukrainas president bekrefter at Russland invaderer landet.
 • I en rekke ukrainske byer er det meldt om eksplosjoner og skyting, ifølge Reuters, AFP og BBC
Hva vil du se?
DIREKTE: Nyhetsstrømmen
 • DIREKTE: Nyhetsstrømmen
 • Her hører TV 2-teamet smellene: – Oi, se der!
 • – Antagelig den største krigen vi vil oppleve i Europa siden andre verdenskrig

Viktige hendelser

 1. 25. feb 19:46

  Kraftige eksplosjoner og skuddveksling i Kyiv – kan falle snartFlere øyenvitner melder om kraftige eksplosjoner i sentrum av den ukrainske hovedstaden fredag kveld

 2. 24. feb 20:30

  Vestlig etterretning: Kyiv kan falle innen få timerDen ukrainske hovedstaden Kyiv kan falle under russisk kontroll innen få timer, ettersom Ukrainas luftforsvar i praksis har blitt satt ut av spill

 3. 24. feb 16:06

  Ukraina: Russiske styrker er i nærheten av TsjernobylRussiske styrker har rykket inn i et område nær det tidligere atomkraftverket Tsjernobyl, ifølge ukrainske myndigheter

 1. Del

  Tyrkia: Første skip med korn fra Ukraina klar for utskiping i dag

  Det første skipet med ukrainsk korn seiler ut fra havnen i Odesa klokka 7.30 norsk tid i dag, ifølge tyrkiske myndigheter.

  Den 22. juli ble det inngått en avtale mellom Russland, Tyrkia, FN og Ukraina om utskiping av korn fra Odesa.

  Farvannet regnes som svært farlig. Russiske krigsskip blokkerer de ukrainske havnene, mens ukrainske styrker har lagt ut miner for å beskytte seg mot russiske landgangsforsøk.

  (NTB)

 2. Del

  Zelenskyj sier Ukraina vil svare på alle russiske angrep

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kaller russernes siste bombing av Mykolajiv en av krigens mest brutale og sier at ethvert russisk angrep vil bli besvart.

  – Et av de mest brutale angrepene i Mykolajiv og regionen rundt fant sted i dag, sa Zelenskyj i sin daglige TV-tale. Han la til at intet russisk angrep vil forbli ubesvart av Ukrainas militære og etterretning.

  Han sa at flere titalls droner og raketter traff boliger, skoler, infrastruktur og industrianlegg i angrepet søndag. En av landets rikeste menn og hans kone ble drept i det som så ut som et målrettet angrep mot soveværelset deres.

  74-årige Oleksij Vadaturskij var grunnlegger og eier av selskapet Nibulon, en av Ukrainas største produsenter og eksportører av korn.

  Zelenskyj sa også at noen russiske styrker er i ferd med å flyttes fra øst i landet til de okkuperte Kherson- og Zaporizjzja-regionene i sør, der Ukraina for tiden er på offensiven.

  – Men det kommer ikke til å hjelpe dem der, forsikret han.

  (NTB)

 3. Del

  Zelenskyj ber folk evakuere Donetsk

  President Volodymyr Zelenskyj oppfordrer de hundretusenvis av ukrainere som fortsatt oppholder seg nær fronten i Donetsk, om å evakuere området.

  Det pågår harde kamper mellom ukrainske og russiske styrker i området, og enheter fra de selverklærte utbryterrepublikkene i øst deltar også. Guvernøren i Donetsk sier seks sivile ble drept og femten skadd i rakettangrep fredag.

  – Regjeringen har allerede tatt en beslutning om obligatorisk evakuering fra Donetsk-regionen, sier Zelenskyj i sin daglige tale lørdag.

  – Vær så snille og rett dere etter dette. I denne fasen av krigen er terror Russlands hovedvåpen, sier han.

  Presidenten sier tusenvis av mennesker, inkludert barn fortsatt befinner seg i områdene der kampene i Donetsk pågår.

  – På et tidspunkt må det tas en avgjørelse om å dra. Jo flere som forlater Donetsk-regionen nå, desto færre mennesker vil den russiske hæren drepe, sier Zelenskyj. Han sier myndighetene tar seg av evakuering og støtteoperasjoner.

  – Vi vil hjelpe dere. Vi er ikke Russland. Vi vil gjøre alt vi kan for å redde så mange mennesker som overhodet mulig og begrense Russlands terror mest mulig, sier den ukrainske presidenten.

  (NTB)

 4. Del
  Russland hevder å ha inntatt Ukrainas største kullkraftverk
  Russland sier landets væpnede styrker har tatt kontroll over Ukrainas største kullkraftverk nær byen Svitlodarsk i Donetsk.

  Bilder i separatiststyrte medier viser det som skal være leiesoldater fra den russiske Wagner-gruppen foran kraftverkets administrasjonsbygg, men det har foreløpig ikke vært mulig å bekrefte den russiske påstanden. Andre meldinger tilsier at kampene fortsatt pågår rundt kraftverket.

  Ukrainas generalstab nevner ikke kraftverket i sin kveldsrapport tirsdag. De sier ukrainske styrker har slått tilbake angrep langs frontlinjen i fylkene Donetsk og Kharkiv tirsdag.

  Russerne hevder også at titalls fremmedkrigere er drept i et angrep på Ukrainas internasjonale legion, nær byen Kostjantynivka i østukrainske Donetsk. De fleste av de drepte skal være polakker, ifølge russerne.

  Legionen, som kjemper side om side med Ukrainas hær, oppgir sjelden tapstall og deler ikke informasjon om hvor de frivillige kommer fra.

  (NTB)

 5. Del
  Meldinger om kraftig eksplosjon i Odesa

  Det har kommet flere meldinger om en kraftig eksplosjon etter et mulig rakettangrep i Odesa. Ukrainas hær sier sivil infrastruktur er truffet.

  Havnebyen ligger ved bredden av Svartehavet nær grensa til Moldova og er en viktig frihavn i sør for Ukraina.

  Ifølge den sørlige operasjonskommandoen til Ukrainas forsvar ble et sivilt mål truffet, skriver det statlige nyhetsbyrået Ukrinform.

  Det er ikke kjent om noen ble drept eller såret i angrepet.

  (NTB)

 6. Del
  Zelenskyj ber folk i hele Ukraina gå i dekning når alarmen går

  Luftvernsirenene går i byer rundt om i hele Ukraina, sier president Volodymyr Zelenskyj. Han ber folk følge med.

  De siste dagene har vist at selv byer som er ansett som trygge, som Vinnytsja langt vest i landet, plutselig kan bli rammet av angrep.

  Zelenskyj sier at luftvernsirene går i hele landet og at folk må søke dekning når de går, melder Sky News.

  – Okkupanten forstår at vi gradvis blir sterkere og meningen med terroren deres er klar: Å legge press på oss, på samfunnet og skremmet folket. Å gjøre så stor skade på ukrainske byer som mulig, sier Zelenskyj i en video i sosiale medier.

  (NTB) 

 7. Del
  Ukraina: Minst tre drept i angrep mot Dnipro

  Minst tre ble drept og 15 såret i russiske rakettangrep mot Dnipro fredag kveld, opplyser lokale myndigheter.

  Flere bolighus og butikker ble truffet av rakettene, melder NRKs reporter som måtte løpe i sikkerhet da angrepene rammet fredag kveld. Det ble hørt flere eksplosjoner i byen.

  Guvernør Valentyn Reznitsjenko sier at en fabrikk og gatene rundt ble rammet, og at tre døde og 15 ble såret. Guvernør Dmytro Lunin i Poltava fylke sier at det også var eksplosjoner i Krementsjuk nord for Dnipro.

  Dnipro ligger ved Dnepr-elva sørøst i Ukraina, like nord for Zaporizjzja.

  (NTB)

 8. Del
  TV 2s livesenter om krigen i Ukraina er flyttet hit
 9. Del
  Ukrainas regjering tar over mediekonsern

  Ukrainas rikeste mann, Rinat Akhmetov, har sagt ja til å overlate hele mediegruppen sin til den ukrainske regjeringen.

  – Denne uken vil Media Group Ukraine overlevere alle ukrainske lisenser for både TV-kanaler og trykte medier til staten, sier Akhmetov i en uttalelse.

  Han sier at avgjørelsen ble tatt på bakgrunn av en ny lov. Den ble innført for å «hindre trusler mot nasjonal sikkerhet i forbindelse med overdreven påvirkning» fra oligarker. Loven ble vedtatt i september 2021.

  Lovens tidsbegrensning og den russiske invasjonen av Ukraina gjør det umulig å selge mediene på markedet, ifølge Akhmetov. Media Group Ukraine består av trykte medier, nettsteder og ti TV-kanaler.

  Ifølge Forbes regnes Rinat Akhmetov for å være Ukrainas rikeste person, med en formue tilsvarende 41 milliarder norske kroner.

  Nettoformuen hans har falt betydelig under krigen i Ukraina, ettersom han eier fabrikker som har blitt okkupert eller ødelagt rundt om i landet. Han eier blant annet stålverket Azovstal i Mariupol.

  (  NTB)

 10. Del
  Russland har utstedt over 10.000 pass i okkupert by

  Den siste måneden det blitt utskrevet pass til 10.000 innbyggere i Kherson, ifølge nestlederen Ekaterina Gubareva i den russiske militæradministrasjonen i byen.

  – Mer enn 10.000 innbyggere i Kherson har allerede mottatt passene sine, skriver hun på meldingstjenesten Telegram ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

  Kherson er en av Ukrainas viktigste havnebyer sør i landet. Den ligger ikke langt fra russisk-okkuperte Krim og var den første større byen som falt etter den russiske invasjonen i februar.

  Russland har kontrollert byen i flere måneder, og i slutten av april kunngjorde militæradministrasjonen i byen at en ny borgermester var innsatt.

  Russland har siden innledet en russifiseringsprosess, blant annet ved å utstede russiske pass til befolkningen fra juni av og innføre rubel som betalingsmiddel.

  Internett-tilkoblingen til byen har vært underlagt samme restriksjoner og sensur som i Russland. Kritiske røster blir undertrykket, og 45 prosent av befolkningen har flyktet til fortsatt frie områder i Ukraina.

  (NTB)

TIPS OSS!

Tips oss på 02255 eller klikk her for å sende inn ditt tips.

Antall visninger