Valget i Storbritannia

 • Like før klokken sju fredag morgen viste BBCs beregninger at de konservative vil mangle åtte representanter. Like etterpå ble det klart at partiet ikke oppnår flertall.
 • Med 16 plasser igjen å fordele får de konservative 309 representanter, mens Labour får 258. Skotske SNP har 34 plasser, noe som er 21 færre enn ved forrige valg.
 • Til tross for tilbakegangen, er de konservative fortsatt størst. Heller ikke noe annet parti vil klare å oppnå flertall, og dermed er det duket for såkalt «hung parliament» – og en britisk mindretallsregjering i en eller annen form.

Valget i Storbritannia

Theresa May bekrefter at hun vil danne regjering
Hva vil du se?
Theresa May bekrefter at hun vil danne regjering
 • Theresa May bekrefter at hun vil danne regjering
 • Velger: – Theresa er fantastisk
 • Valget i Storbritannia forklart på halvannet minutt
 • Flaut high five-forsøk endte med puppetafs
 • 09. jun 13:55

  Statsminister Theresa May bekrefter at hun danner ny regjering

 • 09. jun 10:31

  Labour-leder Jeremy Corbyn sier han er «klar til å tjene» Storbritannia etter torsdagens parlamentsvalg

 • 09. jun 08:58

  Statsminister Theresa May har ingen planer om å gå av, melder BBC og Sky News

 • 09. jun 07:07

  De konservative partiet med statsminister Theresa May i spissen vil ikke oppnå flertall i Parlamentet, viser opptellingen etter valget i Storbritannia

 • 08. jun 23:01

  Ikke rent flertall til May

 • 08. jun 21:18

  Theresa May leder på TV 2-prognose

 • 08. jun 13:33

  Valglokalene stenger kl 23 norsk tid

  • Del

   Statsministeren Theresa May sier at Storbritannia vil starte brexit-forhandlingene som planlagt i løpet av de neste par ukene.

   May informerte sin tyske kollega Angela Merkel om dette lørdag.

   – Statsministeren bekreftet at hun har til hensikt å begynne brexit-forhandlingene etter planen, het det i en uttalelse fra Downing Street.

  • Del

   To av statsminister Theresa Mays fremste rådgivere under valgkampen, går av.
   Nick Timothy, Mays fremste valgstrateg, varslet lørdag sin avgang etter at De konservative ikke lyktes med å sikre seg rent flertall i Underhuset i torsdagens valg.
   Han begrunner avgangen med at han tar ansvar for det dårlige valgresultatet.
   Også Fiona Hill, som i likhet med Timothy har vært en av Mays fremste rådgivere, går av.

  • Del

   Statsminister Theresa May holder lørdag sitt første regjeringsmøte etter valget, samtidig som kritikken mot henne fortsetter.

   Britiske medier har ikke vært nådige mot May etter at De konservative tapte sitt rene flertall i Parlamentet i torsdagens valg. At hun fredag varslet at hun vil beholde ministrene fra sin forrige regjering, har ikke dempet kritikken.

  • Del

   Fem av Mays viktigste statsråder beholder jobben. Finansminister Philip Hammond, utenriksminister Boris Johnson, Brexit-minister David Davis, forsvarsminister Michael Fallon og innenriksminister Amber Rudd blir med videre.

   I en kort uttalelse utenfor Downing Street 10 bekreftet May at De konservative vil samarbeide med det nordirske unionistpartiet DUP for å få flertall for sin politikk. Med DUPs ti plasser vil regjeringen ha til sammen 328 stemmer i ryggen, noe som gir et flertall på to plasser. (NTB)

  • Del

   Statsminister Theresa May sa til pressen fredag ettermiddag at hun ønsket et bedre resultat, men at det ikke ble resultatet.

   – Jeg er lei meg på vegne av alle kandidatene som ikke ble valgt inn, og jeg er spesielt lei meg på vegne av alle parlamentsmedlemmene og ministerne som har bidratt så mye til vårt land, som mistet sine plasser og ikke fortjente å miste sine plasser. Mens jeg reflekterer over resultatene vil jeg reflektere over hva jeg må gjøre i framtiden for å føre partiet framover, sier May.

  • Del

   Utenriksminister Børge Brende (H) er fornøyd med at Theresa May blir sittende som statsminister i Storbritannia. May kunngjorde fredag ettermiddag at hun ville danne en ny regjering med støtte fra de nordirske unionistene.

   – Det er bra for Storbritannia, EU og Norge at det så raskt som mulig kommer på plass en ny regjering. Ettermiddagens budskap fra May er positivt i den forstand at vi raskt vil ha regjeringsmedlemmer å forholde oss til, sier Brende.

   (©NTB)

  • Del

   – Samtidig som Theresa May og de konservative har gjort en dårlig valgkamp, har Jeremy Corbyn og det britiske arbeiderpartiet fått en ny vår. Han har skapt et voldsomt engasjement og slengt et radikalt manifest i bordet, sier politisk kommentator Aslak Eriksrud.

   – Corbyn har vært tydelig og truffet en nerve. Han vil fjerne studieavgiften på universitetene, åpne høyere utdanning for alle i Storbritannia og skal drive en sosial boligpolitikk. Han har klart å bygge opp en bred front mot de konservative, og har vekket til live veldig mange av de unge radikale velgerne som har følt seg fremmedgjort av arbeiderpartiet, sier Eriksrud.

  • Del

   – Let's get to work, sa Theresa May i talen sin.

   – Theresa May har virkelig en jobb å gjøre, for hun dummet seg rett og slett ut da hun utlyste nyvalg, sier politisk kommentator Aslak Eriksrud.

   – For tre uker siden lå hun godt an på meningsmålingene. Hun ble nok felt av sitt eget hovmod og sin egen arroganse, og gikk på et katastrofalt dårlig valg for de konservative og også for England sett med hennes øyne, sier Eriksrud.

   – Hun ønsket et sterkt konservativt parti med stor støtte i parlamentet når hun skal reise til Brüssel for å forhandle om å forlate EU. Isteden får hun nå det stikk motsatte, nemlig et såkalt "hung parliament", som ikke har flertall, sier Eriksrud.

   – Det er en svekket statsminister som krabber seg gjennom valget, som ikke minst kommer til å bli angrepet av sine egne. Et sånt nederlag går ikke upåaktet hen i det konservative partiet. I ettertid er det lett å karakterisere Theresa Mays politiske håndverk som fryktelig dårlig. Hun ledet på meningsmålene, tok en sjanse, og gjorde en dårlig valgkamp, sier Eriksrud.

   – May har hevet seg litt over alle de andre i valgkampen, og nektet å delta i TV-debatter. Hun har også brukt veldig mye tid i Labour-distriktene for å ta seter fra dem, og dermed glemt å forsvare de distriktene som det konservative partiet har hatt. Det har det vist seg at hun har tapt på. Hun har vært overmodig og gjort en dårlig valgkamp.

  • Del

   Storbritannias nåværende utenriksminister Boris Johnson vil ikke støtte Theresa May som landets statsminister, melder Daily Mail. Da han ble spurt om May, svarte han at det fortsatt var tidlig i prosessen.

   Enkelte spår at May ikke vil få sitte lenge som landets statsminister, og en favorittene til å ta over er nettopp den frittalende Johnson.

   Andre kandidater til statsministerposten er ifølge bookmakerne David Davis, Amber Rudd, Ruth Davidson, Phillip Hammond, Sajid Javid og Michael Gove.

  • Del

   Reporter Kjetil Løset dukker bak tallene fra valget:
   – Det er først og fremst i London at de konservative ikke klarte å gjøre jobben sin. Det er der de har tapt mest, det er der de har tapt sentrale kretser som de måtte ha holdt. Hadde de klart å holde disse kretsene vill flertallet kanskje vært sikret. De konservative vant 7 kretser fra Labour, men tapte til sammen 27 kretser til Labour.

   – I Skottland, hvor man var helt uenige med Brexit, har de konservative gått frem. Det var faktisk Brexit-tilhengere i Skottland som sikret at May ikke gjorde et enda dårligere valg.

   – Den første ettervalgsundersøkelsen viser at saken om helse var det viktigste for Labour-velgerne, mens Brexit var det viktigste for de konservative.

  TIPS OSS!

  Tips oss på 02255 eller klikk her for å sende inn ditt tips.